Ukrayna krizi

Almanya ile Fransa'dan ortak açıklama: Rus gaz akışının durması senaryosuna karşı hazırlık yapıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Nisan'dan itibaren rubleyle ödeme yapmayan hasım ülkeye doğalgaz verilmemesi kararını imzalarken, Almanya ve Fransa Ekonomi Bakanları ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, ruble şartını reddettiklerini ve Rus gaz akışının durması senaryosuna karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.
Sitede oku
G7 ve AB'nin Rus gazını rubleyle ödeme talebini reddettiklerini açıklamasına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu kararın yarından itibaren uygulanmasının altına imza atarken, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ortak basın toplantısı düzenledi.

'Tedarik sözleşmelerinin kabul edilemez ihlali'

İki bakan, Moskova'nın Avrupa ülkelerinin Rus gazı için rubleyle ödeme yapması talebini, 'tedarik sözleşmelerinin kabul edilemez ihlali' diye değerlendirerek 'şantaj' nitelemesi yaptı. Le Maire, Fransa ile Almanya'nın Rusya'nın talebini reddettiğini belirtti.
Habeck, 'Putin'in imzaladığı yeni kararnameyi henüz görmediğini, ama Almanya'nın Avrupa'ya Rus gaz akışının durması dahil tüm senaryolar için hazırlıklı olduğunu' söyledi.
EKONOMİ
Almanya'da son 40 yılın en yükseği: Mart ayında enflasyon yüzde 7.3'e çıktı

'Rusya'nın şantajına boyun eğmeyeceğiz'

'Rusya'nın rubleyle gaz ödemesi talep ederek Batılı müttefikleri bölme girişiminin başarısızlığa uğradığından' söz eden Habeck, 'Batılı müttefiklerin Rusya'nın şantajına boyun eğmeme kararlılığını' ifade etti.

Scholz: Euroyla ödemeye devam edeceğimizi Putin'e söyledim

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Avusturyalı mevkidaşı Karl Nehammer ile ortak basın toplantısında, 'Rus gazı için euroyla ödeme yapmaya devam edecekleri' mesajını verdi.
Ukrayna krizi
Alman Bakan Habeck: Rus gazı olmadan gelecek kış evlerimizi ısıtmak için yeterli enerjimiz olmayacak
Sosyal Demokrat Başbakan, "Rusya ile gaz tedarik sözleşmelerini kontrol ettiğimi ve bunların bedelini euro ve bazen dolar olarak ödemeye devam edeceğimizi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e söyledim" dedi.

'Rus gazından hemen çıkamayız'

Scholz, 'Almanya'nın bu yıl Rus petrol ve kömür ithalatından çıkma hedefini gerçekleştirmeyi umduğunu, ancak Rus gazına bağımlılığı azaltmanın daha uzun süreceğini' söyledi.
Ukrayna krizi
Baerbock: Rusya'ya fiili petrol ambargosu uygulayacağız, Rus enerjisinden tümüyle çıkacağız
Şansölye, 'Putin üzerindeki baskıyı sürdürmek için Rusya'ya uygulanan yaptırımlardaki boşlukların kapatılması gerektiğinden' söz etti.

Erken uyarının ardından buluşma

Almanya'nın ardından Avusturya'nın da Doğalgaz Acil Durum Planı’nda erken uyarı aşamasına geçmesini müteakip, Nehammer, Berlin'e giderek Scholz'la görüş alışverişinde bulundu.
Yorum yaz