Ukrayna krizi

Rus heyetin başkanı Medinskiy: Gerilimi hafifletmek için biri askeri, biri siyasi iki adım atacağız

İstanbul'da Ukrayna tarafıyla görüşen Rus heyetinin başındaki Medinskiy görüşmelerin yapıcı geçtiğini, karşı tarafın tekliflerini aldıklarını, bunları Devlet Başkanı Putin’e rapor edeceklerini ve sonrasında resmi yanıt vereceklerini belirtti. Bununla birlikte Medinskiy Ukrayna’daki gerilimi hafifletmek adına iki adım atacaklarını açıkladı.
Sitede oku
Ukrayna ile gerçekleştirilen barış görüşmelerinde Rusya delegasyonunun başında yer alan Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna tarafıyla İstanbul’da gerçekleştirdikleri görüşmeleri ‘yapıcı’ olarak değerlendirdi.
Medinskiy, Ukrayna tarafının barış anlaşmasının içeriğine ilişkin tekliflerini aldıklarını, bu teklifleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ileteceklerini ve daha sonrasında Kiev’e iletilmek üzere resmi bir yanıt hazırlayacaklarını söyledi.
Ukrayna krizi
İstanbul’daki Rus müzakereci: Ukrayna, Rus askerlere işkence edenlerin cezalandırılacağını söyledi
Medinskiy, Rusya’nın, Ukrayna’daki gerilimi hafifletmek adına iki adım atmayı planladığını belirtti ve bu adımlardan birinin askeri, birinin de siyasi olduğunu ekledi.
Bu sırada Medinskiy, Ukrayna’da gerilimi düşürmek adına Rusya tarafından atılacağını söylediği askeri adımın, Savunma Bakanlığı yetkilileri tarafından duyurulacağını kaydetti. Sonrasında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev ve ülkenin kuzeyindeki Çernigov kenti yakınlarında sürdürdüğü askeri operasyonları ciddi ölçüde azaltacağını belirtti.
Medinskiy, Ukrayna’daki gerilimi hafifletmek için atılacak siyasi adımın da, barış anlaşmasının ülkelerin dışişleri bakanları tarafından onaylanması sonrası Rusya ve Ukrayna liderlerinin bir araya gelmesi olasılığını içerdiğini söyledi.
“Dahası anlaşmanın onaylanması ve detayların değerlendirilmesi sırasında birtakım siyasi ince ayrımların ele alınması da mümkün olacak” diyen Medinskiy, “Yani anlaşma üstünde yapılacak hızlı bir çalışma ve gereken uzlaşının bulunması halinde barış anlaşmasını sonuçlandırma olasılığı çok daha yakın bir zamana alınmış olacak” ifadelerini kullandı.
Ukrayna krizi
Rusya: Kiev ve Çernigov yönlerindeki askeri eylemleri azaltmaya karar verdik

'Putin- Zelenskiy görüşmesi için önce anlaşma tamamlanmalı'

Rus müzakereci, Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy’in bir araya gelebilmesi için ise Kiev ile imzalanacak anlaşmanın tamamlanmış olması gerektiğini kaydetti.
Medinskiy, Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının bir araya gelmesi olasılığına ilişkin şu teklifte bulunduklarını kaydetti: “Önce anlaşma (barış anlaşması) hazırlanacak, sonra anlaşma müzakereciler tarafından kabul edilecek, daha sonra dışişleri bakanları tarafından onaylanacak ve bunun sonrasında da söz konusu anlaşmanın imzalanması için ülkelerin liderlerinin bir araya gelmesi olasılığı ele alınacak.”

Barış anlaşması tekliflerine dair maddelerden: Ukrayna NATO gibi askeri bloklar için yer almayacak, Rusya Ukrayna'nın AB üyeliği isteğine karşı çıkmayacak

Medinskiy, İstanbul’daki görüşmeler sırasında tartışılan Rusya ve Ukrayna barış anlaşması tekliflerine ilişkin şunları söyledi: “Ukrayna, askeri bloklara üye olmaktan, topraklarında yabancı askeri üsler ve birlikler bulundurmaktan ve yine topraklarında, Rusya Federasyonu dahil garantör devletlerin onayı olmadan askeri tatbikat düzenlemekten vazgeçecek. (Ukrayna tarafının anlaşma teklifine göre) Rusya Federasyonu da Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üye olma isteğine karşı çıkmayacak.”
Bununla beraber Medinskiy, üstünde çalışılan barış anlaşmasında garantör ülkeler için de belirli yükümlülüklerin belirleneceğini, zira anlaşma sonrasında Ukrayna’nın ‘bloklar dışı tarafsız bir ülke olacağını’ kaydetti.

'Ukrayna Kırım ile Donbass'ı askeri güçle geri alma isteğinden vazgeçti'

Bununla birlikte Medinskiy, Ukrayna’nın Kırım ile Donbass’ı güçle geri alma isteğinden vazgeçtiğini de kaydetti. Ukrayna’nın kendisi için istediği güvenlik garantisi tekliflerinin, Kırım ve Donbass topraklarına kadar ‘uzanmadığını’, buralar için geçerli olmadığını ekledi.

Rus Senatör Klimov: Kiev'in müzakerelerdeki önerileri yerine getireceğine dair şüpheler var

Bu arada Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Devlet Egemenliğini Koruma Komisyonu Başkanı Andrey Klimov, Ukrayna tarafının İstanbul'daki müzakerelerde getirdiği önerilerin ihtiyatlı bir şekilde olumlu değerlendirilebileceği, ancak Kiev'in bunları uygulayacağı ve müzakereleri operasyon alanındaki askeri oluşumları ve silahlarını yeniden konuşlandırmanın bir yolu olarak kullanmayacağına dair şüpheler olduğunu söyledi.
Sputnik’e konuşan senatör, “Ukrayna’dan bu tür önerilerin gelmesi olumlu, böyle bir sinyalin alınmış olması iyi, ancak bunları uygulayacakları ve müzakereleri operasyon alanındaki askeri oluşumları ve silahlarını yeniden konuşlandırmanın bir yolu olarak kullanmayacağına dair bir garanti yok” dedi.
Yorum yaz