NATO, G7 ve AB zirveleri için Brüksel'de bulunan ABD Başkanı Joe Biden'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le görüşmesinden, Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını azaltma adı altında ABD'yi ihya etme anlaşması çıktı.
ABD'nin AB'ye LNG ihracatı kat be kat artacak
Biden ile von der Leyen'in vardığı ABD'nin AB'ye sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışını daha da artırması anlaşmasına göre ABD bu yıl Avrupa'ya 15 milyar metreküp ilave LNG tedarik edecek ABD'nin 2030 yılına kadar AB'ye ilave tedarik hacmi yılda en az 50 milyar metreküpe çıkacak. ABD, geçen yıl AB'ye sadece 22 milyar metreküp LNG ihraç etmişti.
'Sebebi acımasız Putin'
Biden ile von der Leyen, görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için ABD ile AB'nin bir görev gücü kuracağını açıkladı.
ABD Başkanı, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırısını sübvanse etmemeliyiz" vurgusunu yaparken, Komisyon Başkanı, "Rusya'nın acımasız savaşına karşı durmaya kararlıyız" diye tasdik etti.
Rusya'dan alınan gazın üçte birini ABD tedarik edecek
Von der Leyen, ABD'nin Avrupa'nın halihazırda Rusya'dan aldığı gazın üçte birini tedarik etmek istediğini belirtti.
AB, geçen yıl Rusya'dan 155 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti. Rusya, AB'nin gaz ihtiyacının yüzde 40'ını ve petrol ithalatının dörtte birinden fazlasını sağlıyor.
Biden "Bugün, güvenli ve temiz bir enerji geleceğine doğru ilerlememizi hızlandırırken, bu amaç için ortak bir oyun planı üzerinde anlaştık" dedi.
'LNG'nin iklim kriziyle mücadeleyi amaçlayan çevreci hedeflerle çelişmediğini' savunan ABD Başkanı, bu girişimin yenilenebilir enerji kullanımını en üst düzeye çıkarmaya ve enerji talebini azaltmaya çalışacağını sözlerine ekledi.
ABD'nin LNG fabrikaları talebe nasıl yatişecek?
Reuters'e konuşan uzmanlara göre ABD'nin LNG fabrikaları tam kapasiteyle çalıştığından, Avrupa'ya gidecek ilave gazın çoğunun, dünyanın diğer bölgelerine yapılan ihracattan yönlendirilmesi gerekiyor, ama bazılarının sözleşme yükümlülükleri olduğundan yeniden yönlendirme kolay olmayabilir.
AB zirvesinin gündemi kabaran enerji faturaları
Brüksel'deki NATO zirvesinin ardından AB zirvesine geçilirken, bugün AB liderleri, yüksek enerji faturalarını dizginlemek için daha fazla neler yapabileceklerini tartışacak. Zirvede AB'nin ortak doğal gaz tedariki ve doğal gaz depolarının kışa kadar doldurulması konularında kararlar alınması bekleniyor.
Rus enerjisine ambargo yönünde karar beklenmiyor
Moskova'yı hedef alan çok sayıda yaptırıma ek olarak, Rus enerjisine ambargo uygulayıp uygulamama meselesinin de gündeme geleceği, ancak herhangi bir karar beklenmediği belirtildi. Rus gazına en çok bağımlı olan ülkeler - özellikle Almanya - büyük bir ekonomik etki yaratacak böyle bir adım atmakta isteksiz.
Avrupa Adalet Divanı kararını bay pas etmek için ön anlaşma
Bu arada ABD Başkanı-AB Komisyonu Başkanı görüşmesinden AB'nin en üst mahkemesinin kararı nedeniyle transatlantik veri akışının sekteye uğramasını önlemeye yönelik ön anlaşma da çıktı. Avrupa Adalet Divanı, iki taraf arasında kişisel verilerin aktarılmasını düzenleyen 'AB-ABD Veri Koruma Kalkanı' anlaşmasını yeterli koruma sağlamadığı gerekçesiyle Temmuz 2020'de iptal etmişti.
Transatlantik veri akışı için yeni bir çerçeve
Biden, "AB ile aramızda öngörülebilir ve güvenilir veri akışlarını mümkün kılacak yeni bir transatlantik veri akışları çerçevesi üzerinde prensipte bir anlaşma sağladık" derken, von der Leyen, "ABD ile transatlantik veri akışı için yeni bir çerçeve üzerinde prensipte anlaşmaya vardığımız için çok memnunum" diye ekledi.
Anlaşmanın vatandaşların veri güvenliğini sağlayacağını ve veri mahremiyetini koruyacağını savunan ABD Başkanı, "Bu yeni veri koruma çerçevesi büyüme ve inovasyonu destekleyecek, firmalara yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulundu.