Ukrayna krizi

NATO; Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'da muharebe grupları konuşlandıracak

Brüksel’de düzenlen NATO zirvesinin ardından katılımcı ülkeler tarafından yapılan açıklamada, NATO liderlerinin Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'da dört muharebe grubu konuşlandırarak ittifakın doğu kanadını güçlendirme konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu.
Sitede oku
NATO liderlerinin dört ülkede dört muharebe grubu konuşlandırarak ittifakın doğu kanadını güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarına dikkat çekilen açıklamada, ayrıca NATO’nun Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesini de kararlaştırıldığı vurgulandı.
Belgede, “Müttefikler siber güvenlik, kimyasal ve nükleer tehditlere karşı konulması dahil olmak üzere Ukrayna'ya desteği güçlendirme niyetlerini dile getirdi” ifadeleri yer aldı.
NATO liderlerinin askeri harcamaların finansmanını genişletme konusunda da mutabık kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “İttifakın güvenliğini sağlamak için aldığımız önlemler uygun kaynaklar gerektiriyor. Müttefikler savunma harcamalarını önemli ölçüde artırıyor” vurgusu yapıldı.
Ukrayna krizi
Biden: NATO müttefikleri, güvenlik yardımlarını artırarak Ukrayna'ya destek sunmaya devam edecek

Çin’e Rusya'nın askeri eylemlerini desteklemekten kaçınma çağrısı

NATO’nun aralarında Çin’in de bulunduğu tüm ülkelere Rusya’nın askeri eylemlerini desteklemekten kaçınma çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Çin Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan (devletlerin) egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere dünya düzenini korumaya, Rusya'nın askeri çabalarına her türlü desteği vermekten ve Rusya'nın yaptırımları aşmasına yardımcı olacak her türlü eylemden kaçınmaya çağırıyoruz.”
Ukrayna krizi
'Ukrayna konusunda tarihin doğru tarafında yer alıyoruz' diyen Çin: Hiçbir dış baskıyı kabul etmeyiz

NATO liderlerinden Rusya’ya Ukrayna ile yapıcı diyalog kurma çağrısı

NATO liderlerinin Rusya’ya ‘somut sonuçlara varmak için’ Ukrayna ile yapıcı diyalog kurma çağrısında bulundukları kaydedilen açıklamada, “Rusya, gerçekten müzakere etmek istediğini göstermeli ve bunun için derhal ateşkes ilan etmelidir. Somut sonuçların elde edilmesi amacıyla Rusya'yı Ukrayna ile bu tür müzakerelere yapıcı bir şekilde katılmaya çağırıyoruz” denildi. NATO’ya göre ateşkesi, ‘Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi takip etmeli’.
Belgede ayrıca NATO ülkeleri dışişleri bakanlarının nisan ayında yapılacak bir sonraki toplantıda Ukrayna’ya yapılacak daha sonraki yardımların yeniden ele alınacağı ifade edildi.
Yorum yaz