Ukrayna krizi

Görev süresi uzatılan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya kimyasal saldırı bahanesi hazırlıyor

Görev süresinin dolmasının ardından Norveç Merkez Bankası Başkanı olması beklenen eski Norveç Başbakanı Stoltenberg, NATO Genel Sekreterliği görevinin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu. Stoltenberg'in açıklamalarının Rusya'nın kitle imha silahı kullanacağı algısı yaratmaya odaklanması dikkat çekti.
Sitede oku
Rusya'nın Donbass askeri operasyonu nedeniyle Ukrayna gündemiyle toplanan NATO liderleri, Batı askeri ittifakının baş sivil yetkilisi Jens Stoltenberg'in görev süresini 30 Eylül 2023'e kadar bir yıl uzatma kararı aldı. Norveç Maliye Bakanlığı, Stoltenberg'in Norveç Merkez Bankası'nın başına geçmesi için bir yıl bekleyemeyeceğinden, Ida Wolden Bache'yi 6 yıllık başkanlık görevine getirdi.
Eski Norveç Başbakanı Stoltenberg, 'NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının genel sekreterlik görevini bir yıl uzatma kararından onur duyduğuna' dair attığı tweetinde, "Bir nesildeki en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya kalırken, ittifakımızı güçlü ve insanlarımızı güvende tutmak için bir arada duruyoruz" dedi.
Ekim 2014'ten beri NATO Genel Sekreterliğini yürüten Stoltenberg, NATO zirvesi bildirisinin yayımlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, şu mesajları verdi:
* Uzun vadede caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirme konusunda anlaştık. Ayrıca Ukrayna'ya daha fazla destek vermeyi ve Rusya'ya maliyet yüklemeye devam etmeyi kabul ettik.
Ukrayna krizi
NATO; Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'da muharebe grupları konuşlandıracak
* Kısmen endişeliyiz, çünkü Rusya'nın retoriğini ve Ukrayna, ABD ve NATO müttefiklerini kimyasal ve biyolojik silah kullanmaya hazırlanmakla suçlayarak bir tür bahane yaratmaya çalıştığını görüyoruz.
* Kimyasal silah kullanımı, yaygın sonuçlara yol açar. Kimyasal silah saldırısının NATO ülkelerinde yaşayan insanlar üzerinde doğrudan etki yapma riski de var, çünkü kirlenme, kimyasal ajanlar veya biyolojik silahların ülkelerimize yayıldığını görebiliriz.
Ukrayna krizi
Biden: NATO müttefikleri, güvenlik yardımlarını artırarak Ukrayna'ya destek sunmaya devam edecek
* Rusya'nın Ukrayna'da bu tür silahları kullanabileceği endişesinin artmasıyla askeri ittifak kitle imha silahlarına karşı savunmasını artırıyor.
* NATO liderleri, Ukrayna'yı kimyasal silah saldırısına karşı korumaya yardımcı olmak için ekipman göndermeyi kabul etti. Bu, tespit ekipmanı, koruma ve tıbbi desteğin yanısıra dekontaminasyon ve kriz yönetimi eğitimlerini içerebilir.
Ukrayna krizi
Rusya: Biden'ın oğluna ait fon, Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarların finansmanıyla bağlantılı
* 30 NATO müttefiki, kendi hazırlıklı olma ve harekete geçme önlemlerini de artırıyor.

'Kimyasal saldırı halinde askeri müdahale' söylemine girmedi

Stoltenberg, öncesinde zirvenin girişinde, kimyasal silah saldırısının NATO için kırmızı çizgi olup olmadığının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
“NATO'nun her zaman NATO müttefiki bir ülkeyi savunmaya, korumaya ve herhangi bir saldırıya tepki vermeye hazır olduğu gerçeğinin ötesinde spekülasyon yapmayacağım."
Ukrayna krizi
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik projeleriyle ilgili belgeler yayınladı
Genel Sekreter, “Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanılması, çatışmanın doğasını temelden değiştirecektir. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlali olur ve yaygın ve ağır sonuçlar getirir" söylemini tekrarladı.
Ukrayna krizi
Lavrov: Batı’nın birliğine, tehdit ve şantaj yoluyla elde edildiği için şaşırmıyoruz
Yorum yaz