Ukrayna krizi

Stoltenberg: NATO zirvesinin gündeminde Ukrayna'nın üyeliği yok, çatışmanın parçası değiliz

ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı yarınki NATO liderler zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.
Sitede oku
* Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemde yok.

Kitle imha silahlı komplonun ayak sesleri

* Rusya'nın bu tehlikeli sorumsuz nükleer retoriği durdurması gerek. Rusya'ya net bir mesajımız var: Nükleer bir savaşı asla kazanamayacağını anlamalı.
Ukrayna krizi
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik projeleriyle ilgili belgeler yayınladı
* Herhangi biyolojik, kimyasal silah kullanımı, çatışmanın doğasını tamamen değiştirecek, uluslararası hukukun açık bir ihlali olacak ve geniş kapsamlı sonuçlara yol açacaktır.
* Belarus, Rusya'nın Ukrayna işgaline imkan sağlamaya devam ediyor.
GÖRÜŞ
AP’den kovulan araştırmacı gazeteci anlattı: Pentagon fonlu biyo-laboratuvarda neler oluyor?
* NATO, Ukrayna'ya destek sağlıyor ama çatışmanın bir parçası değil. Ukrayna'ya kendisini savunma hakkı konusunda yardım ediyoruz. Ukrayna'ya birlik göndermeyeceğiz.
* Ancak müttefiklerimizi her zaman herhangi bir tehdide karşı korumaya ve savunmaya hazır olduğumuz konusunda hiçbir şüphe olmasın.
Ukrayna krizi
Çin: Ukrayna krizinde taraf değiliz, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan etkilenmek istemiyoruz

Çin'e suçlamalar yoluyla baskı

* Çin'in ilk kez Avrupa'daki her ulusun kendi yolunu seçme hakkı da dahil olmak üzere güvenlik için bazı temel ilkeleri sorgulaması, NATO açısından özellikle endişe verici.
* Çinli yetkililer Rusya'ya bariz yalanlar ve yanlış bilgiler yaymak da dahil olmak üzere siyasi destek sağlıyor.
* Müttefikler olarak Çin'in Rusya'ya maddi destek sağlayabileceğinden endişe ediyoruz.
Ukrayna krizi
'Ukrayna konusunda tarihin doğru tarafında yer alıyoruz' diyen Çin: Hiçbir dış baskıyı kabul etmeyiz
* NATO liderler zirvesinin, Çin'e, işgali kınayıp savaşın bitirilmesine barışçı yol bulmaya yönelik diplomatik çabalara katılması ve Rusya'ya maddi destek sağlamaması dahil BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrı yapmasını bekliyorum.

Doğu kanadına yığılan 40 bin askere yenileri eklenecek

* Liderlerin ittifakın doğu kanadında karada, havada ve denizde konuşlandırmada büyük artışlar eşliğinde NATO'nun duruşunu tüm alanlarda güçlendirmeyi kabul etmelerini bekliyorum. (İttifakın doğu sınırındaki varlığını Baltık'tan Karadeniz'e yayılan 40 bin askerle keskin şekilde artıran NATO, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya dört muharebe birimi daha konuşlandırmaya çalışıyor.)
Ukrayna krizi
Çinli sunucu Biden'ın alt metnini okudu: Rusya'ya karşı bana destek ol ki sonra seni halledeyim
* Ukrayna krizi, NATO'nun uzun vadede caydırıcılık ve savunma duruşunu yeniden ayarlaması gerektiğini gösterdi. Yeni bir aciliyet duygusu var çünkü barışa garanti gözüyle bakamayız.

Ukrayna'ya askeri yardıma devam

* NATO liderleri, Ukrayna'nın kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı korunmasına yardımcı olacak ekipman dahil, Kiev'e ek yardım konusunda anlaşmaya varacak.
Ukrayna krizi
CANLI | Çin basını: ABD'nin Rusya yaptırımları küresel ekonomiye zarar veriyor
Yorum yaz