Kmrelin Sözcüsü Dmtriy Peskov, Ukryana'ya yöneik askeri harekat konusunda Kiev ile yürütülen müzakereleri değerlendirdi.
Peskov, düzenlediği basın toplantısında ilgili soruya, "Görüşmelerdeki ilerleme isteyeceğimiz seviyede ya da durumun Ukrayna tarafı için gerektirdiği seviyede değil" yanıtını vererek, bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy’in bir araya gelme ihtimalini konuşmak için de erken olduğunu kaydetti.
Sözcü, Putin ile Zelenskiy’in bir araya gelmeleri olasılığına ilişkin, böyle bir görüşmenin söz konusu olabilmesi için görüşmelerde herkesin üstünde anlaştığı bir sonuç elde edilmesi gerektiğini belirti.
Peskov, "Şu an için (görüşmelerde) esaslı bir ilerleme kaydedilmiş değil. Devlet başkanlarının karara bağlayabileceği bir şey yok, onlar tarafından karara bağlanabilecek bir anlaşma ortada yok" ifadelerini kullandı.
Kremlin Sözcüsü, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak isteyen ülkelerden ne beklediklerine ilişkin bir soru üstüneyse, “Kim yapabiliyorsa, Kiev üstündeki etkisini kullanmalı ve Ukrayna tarafını bu görüşmelerde daha anlaşmaya varılabilir, yumuşak başlı ve daha yapıcı hâle getirmeli” dedi.
Peskov, Putin ve Zelenskiy’in görüşmeleri hâlinde nerede bir araya gelebileceği sorusu karşısında da, “Farazi bir görüşmenin yerinin neresi olacağını seçmek, ikincil bir mesele. Ancak bu görüşme sürecine yardımcı olmak isteyen tüm ülkelere tabii ki minnettarız” yanıtını verdi.
Öte yandan Kremlin Sözcüsü, Rusya ve Ukrayna delegasyonlarının barış görüşmeleri boyunca Ukrayna’da ateşkes ilan edilmesinin değerlendirilmediğini belirtti. Peskov, bunun sebebini "Operasyonun her duruşu, (Ukrayna’daki) aşırı milliyetçi taburlar tarafından, Rusya askerlerine saldırılarını sürdürmek adına gruplanmak için kullanılıyor" sözleriyle açıkladı.
Diğer yandan Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için insani koridorlar oluşturmadığı şeklindeki suçlamalarıysa ‘yalanlar’ olarak niteledi.
Kremlin Sözcüsü bir NATO üyesinin Birleşmiş Milletler kararı olmadan Ukrayna’ya barış güçlerini göndermesine Rusya’nın nasıl tepki vereceği sorusunaysa, “Olumsuz” şeklinde yanıtladı.
Bunun yanı sıra Peskov, AB’nin Rusya’dan petrol alımını durdurmasının, Avrupa’nın enerji dengesini bozacağını kaydederek, Brüksel’in böyle bir karar almasının AB ülkelerine de darbe indireceği uyarısında bulundu.
Daha önce Reuters ajansı, AB dışişleri bakanlarının Rusya karşıtı yeni yaptırım olasılıklarını ele almayı planladıklarını ve yeni yaptırımlar kapsamında Rusya’dan petrol alımının yasaklanmasının da gündeme geleceğini yazmıştı.