Rusya'nın Ukrayna operasyonunun ardından Almanya'da askeri harcamaları artırma ve Ukrayna'ya silah gönderme kararlarına koşut ortaya rekor bir savunma bütçesi çıktı.
Bambaşka emellerle yola çıkan Olaf Scholz'un başbakanlığındaki Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokratlar hükümetinin Alman parlamentosuna gönderdiği bütçe tasarısında askeri harcamalar rekor kırdı.
Toplamda 150 milyar euro
Zaten 50 milyar euroluk rekor yükseklikte savunma bütçesine Alman ordusunun modernleştirilmesi için 100 milyar euroluk ilave fon da eklendi.
Bu kapsamda Savunma Bakanlığı, ABD'den 35 adet F-35A savaş uçağı alma niyetini beyan etti. Bakanlığın parlamentoya gönderdiği belgede, 'Berlin'in nükleer paylaşım rolündeki eski Tornado savaş uçaklarını değiştirmek için Lockheed Martin LMT.N tarafından inşa edilen 35 adet F-35 savaş uçağı satın almayı hedeflediği' belirtildi. Belgede "İlk adımda, F-35A satın almak için ABD hükümetine resmi bir talepte bulunacağız ki, teslimat takvimi ve eğitim ile bakımda işbirliği seçenekleri konusunda netlik elde edebilelim" denildi.
ABD'nin nükleer bombalarını taşıma kapasitesi
Tornadolar, NATO caydırıcılığının önemli bir parçası olan Almanya'da konuşlanmış ABD nükleer bombalarını taşıyabilen tek Luftwaffe uçağı. Resmi olarak hiçbir zaman doğrulanmasa da Almanya'nın Büchel kentinde ABD'ye ait 20 adet B61 tipi nükleer bomba bulunduğu tahmin ediliyor.
Batı dünyasının dünyadaki en modern savaş uçağı olarak lanse ettiği Lockheed'in F-35'i benzersiz şekilleri ve kaplamalarıyla düşman radarı tarafından zor tespit edildiği için hayalet uçak kategorisinde.
Başka amaçlarla Eurofighter da alınacak
Alman ordusu, Airbus'ın dahil olduğu bir konsorsiyumdan satın alınması planlanan ilave Eurofighter savaş uçaklarını da eskort misyonları ve düşman hava savunma sistemlerini karıştırmak gibi elektronik savaş dahil olmak üzere diğer operasyonlar için kullanmayı planlıyor.
Düşük askeri profilden U dönüşü
Askeri harcama artışı, Avrupa'nın en iyi ekonomisi açısından kısmen İkinci Dünya Savaşı'ndaki suçluluk duygusundan askeri profili düşük tutma politikasından büyük bir tersine dönüşe işaret ediyor.
NATO'nun yüzde 2'lik harcama hedefini bile aştı
ABD yıllardır Almanya'yı NATO askeri ittifakındaki mali yükü yeterince üstlenmediği yönünde eleştirirken, Scholz, Almanya'nın yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sinden fazlasını savunmaya harcama sözü vererek NATO'nun kendi yüzde 2 hedefini bile aştı.
Diğer yandan Almanya'nın ABD'den F-35 satın alması, İspanya ve Fransa ile birlikte geliştirilmekte olan Gelecekteki Hava Muharebe Sistemi (FCAS) adındaki ortak Avrupa savaş uçağı projesinin geleceği hakkında soru işaretleri doğurdu.
FCAS'ın 2040 yılına kadar Fransız yapımı Rafale jetleri ile Alman ve İspanyol Eurofighter uçaklarının yerini alması planlanıyor.
'Avrupa ortak projesi mutlak öncelik' mi?
Scholz, geçen ay ortak Avrupa projesinin 'mutlak bir öncelik' olduğunu söyleyerek projenin gereksiz hale gelebileceğine dair korkuları gidermeye çalıştı.
Alman Savunma Bakanlığı F-35'lerin maliyetiyle ilgili açıklama yapmazken, Finlandiya'nın aralık ayında sipariş ettiği 64 adet F-35A'nın maliyeti 8.4 milyar euro olarak açıklanmıştı.
Teknik aksaklıklarıyla uzun süre gündemi meşgul eden F-35'e son dönemde ABD'nin müttefiklerinden rağbet var. ABD silahlı kuvvetlerinin tedarikçilerinden Lockheed'in Britanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç ve Polonya dahil olmak üzere 14 ülkeyle de sözleşmesi bulunuyor.