Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in açıklamalarının ve daha sonra yaptığı yazılı açıklamanın ana hatları şöyle:
* AB'nin Rusya'ya enerji bağımlılığını sona erdirmek için Rus gazı, petrolü, kömüründen 2027'ye kadar aşamalı çıkış planını mayıs ortasında sunacağız. Bunu gerekli ulusal ve Avrupa kaynaklarının desteğiyle yapacağız.
'4. yaptırım paketi yolda'
* Rus gazına bağımlılığı 3'te 2 oranında azaltmak bu yıl sonunda mümkün.
* Rusya'ya karşı 4. yaptırım paketi teklif edeceğiz.
İran ve Kuzey Kore ile aynı muamele
* AB, Rusya'yı (ülkeler arasında ticareti kolaylaştıran, gümrük vergilerini düşüren ve ithalata olanak sağlayan) en ayrıcalıklı ülke statüsünden mahrum bırakacak.(Böylece ticarette Rusya'ya İran ve Kuzey Kore ile aynı muamele uygulanacak.)
* Rusya'nın AB'ye demir-çelik ürünleri ihracatı, AB'nin Rusya'ya lüks ürünler ihracatı yasaklanacak.
* AB, Rusya'nın IMF, Dünya Bankası gibi çok uluslu finansal kurumlara üyeliğinin askıya alınması için çalışıyor. Rusya'nın bu kurumlardan finans, borç ya da başka herhangi bir yarar elde edememesini garanti altına alacağız.
* AB liderleri savunma yatırımlarını artırma, savunma sektöründe koordinasyonu güçlendirme konusunda anlaştı.
'Gelecek kış için enerji planı lazım'
AB Konseyi Başkanı Charles Michel:
* Avrupa'daki çıkarlarımız doğrultusunda elimizden gelenin en iyisini yapabilmek için kendimizi enerji bağımlılığından kurtarmak istiyoruz .. ve açıkçası gelecek kış için belirli bir plana ihtiyacımız var.
'Rusya'ya karşı yapacaklarımızda yasak, tabu tanımıyoruz'
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamalarının ana hatları şöyle:
* İşler askeri şekilde devam ederse, Putin bombardımanı tırmandırır ya da Kiev kuşatmak isterse, AB, Rusya'ya karşı devasa yaptırımlar da dahil olmak üzere daha fazla yaptırım getirmeye hazır; tüm seçenekler masada, hiçbir şey yasak değil, hiçbir şey tabu değil. Neyi Rusya'nın saldırganlığını durdurmada etkili ve yararlı görürsek, hepsini yapacağız.
* İlerleyen saatlerde Putin ile bu kez Scholz'la birlikte yeni bir telefon görüşmesi yapacağım.
* AB liderleri Ukrayna'ya ilave askeri yardım için 500 milyon euro ayırmayı önerdi.
'Gıda krizi çıkabilir'
* Ukrayna'da tarım yapılamaması nedeniyle Avrupa ve Afrika çok derin gıda istikrarsızlığı yaşayacak. Buna hazırlanmamız ve gıda egemenliğimizi savunmak için üretim stratejilerimizi yeniden değerlendirmemiz gerekecek. Aynı zamanda Afrika için de bir strateji oluşturabilmeliyiz.
'Kimseye bağımlı olmak istemiyoruz'
* Bu kriz bağlamında, gıdamızın, enerjimizin, savunmamızın nasıl egemenlik meseleleri olduğunu görüyoruz. Dünyaya açık olmak, ortaklarımızı seçmek, ama hiçbirine bağımlı olmamak istiyoruz.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un açıklamalarının ana hatları şöyle:
* AB'nin savunmasını ve güvenliğini enine boyuna tartıştık.