İklim zirvelerinde fosil yakıtları terk taahhütlerinde bulunulur, koronavirüs pandemisinden çıkışta enerjiye talep artar, enerji devi Rusya Ukrayna'da operasyon düzenler, bu yüzden Rus gaz ve petrolüne yaptırım uygulanması ihtimali gündeme gelir ve gaz, petrol ve kömür fiyatları her gün yeni rekor kırarken, bu gerilime dünyanın en zengin insanı Elon Musk nükleerden yana müdahil oldu.
ABD'li yüksek teknoloji devi, Avrupa'nın enerjide nükleere daha fazla ağırlık vermesi yönünde attığı tweete gelen eleştirilere, yüksek radyasyonlu bir yere seyahat edip yerel üretilen gıdaları televizyonda herkesin karşısında yiyeceğini ve güvenli olduklarını kanıtlayacağını söyleyerek meydan okudu.
Hatta Tesla ve SpaceX CEO'su, Mart 2011'de deprem ve tsunaminin tetiklediği Fukuşima nükleer santralindeki korkunç kazanın meydana gelmesinden kısa süre sonra Japonya'ya gittiğini ve bu dediğini yaptığını öne sürdü.
'Ulusal güvenlik meselesi'
Avrupa'yı saran gaz tedarik krizi korkularıyla ilgili pazar günkü paylaşımında daha fazla nükleer enerji üretme çağrısı yapan Musk, Avrupa'nın atıl durumdaki nükleer santralleri yeniden çalıştırması ve faal olanların üretimini artırması gerektiğinin 'son derece açık olduğunu' savundu. Bunun ulusal ve uluslararası güvenlik için kritik önemini sözlerine eklemeyi ihmal etmedi.
Kısa sürede on binlerce kez retweet edilen paylaşım, aynı zamanda büyük tepki çekti. Örneğin Edge Danışmalık Grubu kurucusu Jim Osman, daha fazla nükleer enerjinin kötü yönetilmesi halinde her yere sızması tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti.
'Radyasyon riski diye bir şey yok'
Ancak Musk, radyasyon riskinin yanlış bir kavram olduğunu iddia ederek eleştirmenlerine meydan okudu.
"Yanlış bilerek bunun radyasyon riski olduğunu sananlar için söylüyorum, en kötüsü olduğunu düşündüğünüz yeri seçin. Oraya seyahat edeceğim ve yerel olarak yetiştirilen gıda ürünlerini televizyona çıkıp yiyeceğim" diye tweet atan Musk, bunu nükleer kazadan aylar sonra Japonya'nın Fukuşima vilayetinde yaptığını sözlerine ekledi.
Tesla'nın 2016'da aldığı Solar City'nin bir basın açıklamasına göre Temmuz 2011'de Fukuşima'yı ziyaret eden Musk'ın iddia ettiği gibi orada yetiştirilen gıda ürünlerini yiyip yemediği ilk etapta bağımsız olarak doğrulanamadı.
'Olağanüstü zamanlar olağanüstü önlemler gerektirir'
Musk'ın Avrupa'da daha fazla nükleer enerji çağrısı, Rus arzında düşüşe karşı ABD petrol ve gaz üretiminin artırılması çağrısından iki gün sonra geldi. Elektrikli araç üreticilerinin devi, cuma günkü tweetinde "Bunu söylemekten nefret ediyorum, ancak petrol ve gaz üretimini derhal artırmamız lazım. Olağanüstü zamanlar olağanüstü önlemler gerektirir" dedi.