‘Siyasi gerilimi enerji denklemine sokmak yanlış bir adım’
Çünkü Kuzey Akım-2 bir ticari projedir. Bu sadece Gazprom’un yaptığı bir proje değil finansmanını Avrupalı şirketler de sağlıyor. Bu projeyi durdurmasını doğru bulmuyorum. Çünkü ortadaki siyasi gerilimi enerji denklemine sokmak bana göre yanlış bir adım. Soğuk Savaş döneminde dahi ne Soyvetler tarafı arzı kesti ne de alıcılar böyle bir davranış içine girdiler. Burada Avrupa için arz güvenliği Rusya açısından da talep güvenliği var. Avrupa’nın bu hamlesi Rusya’nın talep güvenliğini tehlikeye atan bir durum yarattı. Bu kararın geçici veya kalıcı olmasını krizin boyutu gösterecek.
‘Avrupa’nın iklim değişikliği ile mücadeleyi öteleyeceği anlamına geliyor’
Avrupa iklim değişikliğini göz önüne alarak bir planlama yaptı. Bu planlamada kademeli olarak kömür ve nükleerden vazgeçme ve doğalgazı artırma öngörülüyor. Bu politikalar çerçevesinde Kuzey Akım-2’nin yanı sıra Ukrayna üzerinden gelen Rus doğalgaz boru hattının da tam kapasite çalıştırılmasına ihtiyaç olacaktır. Bu durumda mevcut teknolojiler göz önüne alındığında kısa vadede kömüre ve nükleere alternatif olarak doğalgazdan başka bir kaynak görünmüyor. Avrupa bunu bildiği için bu planlamayı yaptı. Kuzey Akım-2 gibi bir kaynağı askıya aldığı sürece kömür ve nükleere dönüş anlamında bir kapıyı açabilir. Aynı zamanda bir süre iklim değişikliği ile mücadeleyi öteleyeceği anlamına gelir. Diğer türlü bu miktarda bir gazı bulabilmesi söz konusu değil.
‘Doğalgaz fiyatlarının aşırı yüksek seyrinden Türkiye de etkilenir’
Türkiye’deki beklentiler yüksek enerji fiyatlarının Kuzey Akım-2’nin devreye girmesiyle düşmesi yönündeydi. Bu yüksek fiyat seyri gıdadan ulaşıma kadar yıkıcı etki yapıyor. Önümüzdeki kışa kadar bu sorun çözülmezse fiyatlar yüksek olmaya devam eder. Doğalgaz fiyatlarının normalden aşırı yüksek seyrinden Türkiye de etkilenir.