Avam Kamarası'nda konuşan Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın yaptırım dayattığı Rus bankaları şunlar: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Karadeniz Bankası.
Johnson'ın "Çok yüksek net değere sahip üç kişiyi cezalandırıyoruz" diyerek yaptırım dayattığı Rusya vatandaşları ise Gennadiy Timçenko, Boris Romanoviç Rotenberg ve Igor Arkadyeviç Rotenberg.
Malvarlıklarını dondurma, iş ve seyahat yasağı
Yaptırım kapsamında 'bu kişi ve kuruluşların Britanya'da sahip oldukları tüm malvarlıkları dondurulacak ve ilgili kişilerin Britanya'ya seyahat etmeleri yasaklanacak, Britanya'daki kişi ve kuruluşlarının onlarla herhangi bir ilişkisinin olması da yasaklanacak'.
Reuters, ilk aşamayı 'light' buldu
Yaptırım açıklaması, ABD-Britanya destekli Ukrayna ordusunun Donbass'a saldırmasının ardından Moskova'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyıp barışgücü gönderme kararının ardından geldi.
Londra merkezli Reuters haber ajansı, yaptırım listesiyle ilgili haberinde "Ancak Johnson, bazı milletvekillerinin taleplerinin tersine, Rusya'nın en büyük devlet bankalarına kısıtlama koymaktan, Rus şirketlerinin sermayesini kesmekten veya diğer 'oligark' tabir edilen önde gelen Rus iş insanlarını Britanya'dan çıkarmaktan geri durdu" yorumunu yaptı.
'Hazırladığımız yaptırımları uygulamaya başlıyoruz'
Johnson, Avam Kamarası'na hitabında şu ifadeleri kullandı:
"Britanya ile müttefiklerimiz, bu meclis tarafından Kremlin için stratejik öneme sahip Rus birey ve kuruluşlarına yaptırım uygulamak için verilen yeni ve benzeri görülmemiş yetkileri kullanarak halihazırda hazırladığımız yaptırımları Rusya'ya uygulamaya başlayacak."
'Bu daha başlangıç'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya 'tam teşekküllü saldırı için bahane oluşturduğunu' iddia eden Johnson "Şimdi Putin'in planının olası sonraki aşamaları için kendimizi hazırlamalıyız" dedi. 'Bu yaptırımların ilk aşama olduğunu ve büyük ölçekli işgal durumunda daha fazla yaptırım uygulayabileceklerini' dile getiren Johnson, "Rus şirketlerinin sterlin veya dolar cinsinden fon toplamasını engellemek istiyoruz, Britanya piyasalarından fon toplamayı bırakmalarını istiyoruz ve bu ülkedeki mülk sahipliklerini gizleyen perdeyi kaldırmayı istiyoruz" diye konuştu.
Dün gece telefonda görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in daha fazla askeri yardım talebinde bulunduğunu aktaran Britanya Başbakanı, 'Ukrayna'ya destek sunmaya devam edeceklerini, daha fazla yardım talebini de dikkate alacaklarını' kaydetti.
'Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya'da oynanması düşünülemez'
Mayıs ayında St Petersburg'da oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finaliyle ilgili bir soru üzerine Johnson, "Bence, egemen bir ülkenin işgalinden sonra... Rusya'da büyük uluslararası futbol turnuvalarının gerçekleşmesi düşünülemez" dedi. Futbol kulislerinde Şampiyonlar Ligi finalinin Londra'daki Wembley stadyumuna alınacağı konuşuluyor.
Britanya Dışişleri'ne göre ikinci yaptırım aşamasında neler olacak?
Johnson'ın konuşmasının ardından, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Moskova geri adım atmazsa, Rusya'ya yüksek teknoloji ihraç edilmesini yasaklayabilecek, Rus bankalarını küresel ekonomiden daha fazla tecrit edebilecek adımlar atabileceklerini söyledi.
"Ortaklarımızla birlikte çalışarak Rusya'yı küresel ekonomiden etkin şekilde tecrit edeceğiz, Rusya'nın oligarklarıyla işletmelerinin Rusya sınırları dışında faaliyetlerini çok daha zorlaştıracağız" denilen Britanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında 'Rusya'nın gerilimi düşüren adımlar atmaması halinde' sıradaki yaptırım aşamasıyla ilgili şu manzara çizildi:
* Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Donetsk ile Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması yönünde oy kullanan üyelerine de yaptırım.
* Kırım'daki STK'lere uygulanan yaptırımların kapsamına Donetsk ile Lugansk'daki STK'lerin de alınması.
* Bu bölgeler Ukrayna egemenliğine geri dönene dek Britanya'dan hiçbir kişi, kurum ve kuruluşun Donetsk ve Lugansk'la iş yapmaması.
* Rusya'nın devlet tahvilleriyle Britanya para piyasaları üzerinden borçlanmasını önleyecek yasa çıkarılması.