Moskova'da bir araya gelen Lavrov ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya'nın Batı'dan talep ettiği güvenlik garantileri hakkında konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'nun genişlemesinin İstanbul ve Astana zirvelerinde tüm AGİT liderleri tarafından kabul edilen yükümlülükleri ihlal edeceği yönündeki açıklamasını anımsattı; hem Ukrayna'nın hem de Avrupa ülkelerinin ve Rusya'nın güvenliğinin sağlanması için karşılıklı olarak kabul edilebilir yaklaşımlar aramayı önerdi.
Lavrov şöyle devam etti: "Başta ABD ile olmak üzere, çalışmaları sürdürme konusundaki yaklaşımlarımızı anlattık. Batı'dan mazeretler değil, somut tepki almak istemediğimizi, AGİT kapsamında en üst düzeyde onaylanan ve herhangi birinin güvenliğini başkalarının güvenliğini zayıflatarak pekiştirmenin kabul edilemez olduğunu öngören yükümlülüklere Batılı meslektaşlarımız tarafından yapılan müdahalenin açıklanmasına yönelik talebimize Batı'dan somut bir tepki almaya ilgi duyduğumuzu belirttik. Burada herhangi bir kesişme noktasının oluştuğunu söyleyemem ancak bugünkü görüşmelerin İngiliz meslektaşlarımızın bu sorunun Rusya için taşıdığı önemi daha iyi anlamalarını sağlayacağını umuyorum."
'Konuşmamızın bir dilsizle sağırın konuşması gibi olmasından hayal kırıklığına uğradım'
Mevkidaşı Truss'la Ukrayna'daki durumu detaylı olarak ele aldıklarını belirten Lavrov, "Dürüst olmak gerekirse, konuşmamızın bir dilsizle sağırın konuşması gibi olmasından hayal kırıklığına uğradım, dinliyoruz ama duymuyoruz. En detaylı açıklamalarımız boşa gitti" dedi.
'Her AB ülkesinden ayrı ayrı yanıt vermesini bekliyoruz'
Daha önce tüm AGİT ülkelerine ayrı ayrı mektup yazarak başkentlerden günümüz koşullarında bölünmez güvenlik yükümlülüklerini nasıl yerine getirmeyi planladıklarına dair bilgi talep ettiğini anımsatan Lavrov, AB'nin bu mektuplara ortak yanıt vermesi halinde diyaloğun sağlanmayacağını vurguladı.
Lavrov, "Duyduğuma göre, her ülkeden dürüst bir şekilde cevaplar vermesi yerine Avrupa Birliği, ulusal tutumların tüm nüanslarının ortadan kaldırılacağı ortak bir belge sunmak istiyor. Bu durumda diyalog kurulmayacağından eminim. O zaman muhtemelen bu durumdan nasıl çıkacağımızı düşüneceğiz" diye konuştu.
'Ukrayna'daki bazı diplomatlarımıza ülkeden ayrılmalarını tavsiye edebiliriz'
Lavrov, Batılı ülkelerin diplomatik temsilcilerine Ukrayna'yı terk etme talimatı vermelerinin Moskova'da soru işaretleri doğurduğunu söyleyerek "Eğer Anglosaksonlar kendi çalışanlarını tahliye ediyorsa, bizzat onların bir şeyler hazırladıklarını düşünmeye başladık. Onların eylemlerine bakacağız ve muhtemelen biz de diplomatik temsilciliklerimizdeki ana personel dışındaki çalışanlara evlerine dönmelerini tavsiye edeceğiz. Anglosakson meslektaşlarımızın neler düşündüklerini bilmiyorum" dedi.
'Rusya'nın Kiev'i ele geçireceği iddiaları 'büyük ihtimalle' serisinden'
Basında yer alan, Rusya'nın Kiev'i ele geçirmek için operasyon hazırlığı yaptığına veya darbe hazırlığında olduğuna dair spekülasyonlara da yanıt veren Lavrov, İngiltere Başbakanı Theresa May'in ülkesinde gerçekleşen Skripal vakasıyla ilgili ilk açıklamasında olaydan 'büyük ihtimalle' Rusya'nın sorumlu olduğunu söylemesine gönderme yaparak, bu tür haberlerin de 'büyük ihtimalle' serisinden olduğunu vurguladı.
Ukrayna topraklarında Rus birlikleri bulunduğu konusunda Batı'dan yöneltilen iddiaları da yanıtsız bırakmayan Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna'da Rus birliklerin, ağır silahların bulunduğuna dair iddiaları Batılı ortaklarımızın vicdanına bırakıyorum. Tüm bunlar 'highly likely' (büyük ihtimalle) serisinden. Litvinenko, Skripal, Navalnıy örneklerini verdim, aynı suçlamalar söz konusu. Hiçbir zaman bunlarla ilgili bulgular sunmadılar, ancak bulgu olmadığını birkaç kez arka arkaya hatırlattığımızda, tüm bu açıklamalar görmezden geliniyor."
'Rus birliklerin Rus topraklarından çekilmesi talebi üzücü'
İngiltere'nin Rusya'dan kendi topraklarındaki askerlerini çekmesini talep etmesinin üzücü olduğunu söyleyen Lavrov, "(Görüşmede) başka hiçbir tonlama duymadık. Rus birliklerin Rus topraklarından çekilmesi talebi, bizim argümanlarımıza karşılık olarak hiçbir şekilde değişmedi. Bu, en hafif tabirle üzücü" dedi.
'Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın Donetsk ve Lugansk'la diyalog açıklaması, Goebbels'in propagandasına benziyor'
Bu arada Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba'nın Donetsk ve Lugansk'la doğrudan diyaloğun Minsk anlaşmalarında öngörülmediğini savunmasını Adolf Hitler'in halefi Joseph Goebbels'in propagandasına benzetti. Rusya Dışişleri Bakanı şöyle konuştu: "Bu kesinlikle Goebbels'in okulu ve belki de Üçüncü Reich'ın baş propagandacısının sanatından bile üstün, zira gözünü bile kırpmadan yalan söylemek, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ve son derece açık bir şekilde yazılmış olanı reddetmek ve bu sırada Londra, Paris, Berlin veya Washington'un onu çökerteceğinden hiç endişe etmemek, şu anda kendi haklılığını savunan, Minsk anlaşmalarını yeniden yazmaya çalışan demagoglar için oldukça rahat bir durum."
'Batı'nın Rusya-Belarus tatbikatına tepkisini anlamıyoruz'
Rusya ve Belarus'un Birlik Kararlılığı-2022 tatbikatının Batı'da neden endişe yarattığını anlamadığını belirten Lavrov, İngiliz ve diğer Batılı temsilcilerin tatbikatlarla ilgili tepkilerini Rus askerlerin Rusya topraklarındaki intikallerine verilen tepkilere benzetti.
Tatbikatın ardından Rus askerlerin daimi konuşlanma noktalarına döneceğini ve bunun normal bir uygulama olduğunu söyleyen Lavrov, tatbikatın süresini belirlemenin ise Rusya ve Belarus'un egemen hakkı olduğunun altını çizdi.