Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısına katılan Pankin'e, Washington'un Ukrayna'ya THAAD sistemleri konuşlandırması halinde Moskova'nın nasıl yanıt vereceği sorusu yöneltildi.
Pankin, "Sanırım, diplomatik önlemleri soruyorsunuz. Diğer önlemleri, size diğer kişiler açıklar ancak bunun olmayacağını, gerilimin o seviyeye kadar tırmanmayacağını umuyorum" yanıtını verdi.
Rusya'nın ABD yönetiminin 'aptallık yapmama, dikkatli davranma, durumu çıkış yolu zor bulunacak bir çıkmaza sokmaktan kaçınma' çağrısı yaptığını belirten Pankin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik metotları uygulayacağının, diğer kurumların da diğer metotlarla ilgileneceğinin altını çizdi.
Ryabkov: THAAD tedarikiyle ilgili haberler, siyasi ve askeri baskı girişimi
THAAD konusuyla ilgili bir diğer açıklama da, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'dan geldi. ABD'nin THAAD'ların olası tedarikini gündeme getirerek Rusya'ya siyasi ve askeri baskı yaptığını kaydeden Ryabkov, "Ukrayna'ya ölümcül silahlar da dahil mühimmat, askeri teçhizat pompalamak gibi bu alanda yaşanan her şey, bizim üzerimizdeki siyasi ve muhtemelen askeri-teknik baskıyı artırma girişimi. Burada çok açık bir şekilde şantaj ve baskı var, bunu anlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Rusya'ya cephe alan tüm grubun gerilimi düşürmek, Kiev'i Minsk anlaşmalarını uygulamaya ikna etmek yerine enformasyon saldırıları gerçekleştirdiğine dikkat çeken Ryabkov, bunun çok açık bir şekilde provokasyon olduğunu ancak Rusya'nın bu provokasyona gelmediğini vurguladı.
'Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulma şansını azaltır'
Kiev'e THAAD tedariki yapılması halinde oluşacak durumu değerlendiren Ryabkov, "Bu, ABD'deki 'öfkeli başların', ABD ile müttefiklerinin ve Rusya'yla kesişme hattındaki geniş coğrafyada yer alan müşterilerinin suçu nedeniyle çıkan Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulma şansını daha da azalttıkları anlamına gelir" diye konuştu.
'En önemli konu, Batı'nın NATO'nun genişlememesini konuşmaya hazır olup olmadığını anlamak'
Ryabkov, Rusya için en önemli konunun Batı'nın NATO'nun genişlememesini ciddi şekilde konuşmaya ve İttifak'ın 1997 yılındaki sınırlara dönmeye hazır olup olmadığını anlamak olduğunu söyledi. ABD'nin Romanya ve Polonya'da denetimler yapılması yönündeki teklifinin Washington'un Moskova'nın tekliflerini ciddiyetle ele aldığının bir sinyali olduğunu kaydeden Ryabkov, ancak her şeyin Rusya ile Batı arasındaki diyaloğun gidişatına bağlı olacağını ifade etti.
Bu temel görevlerin yerine getirilmesi konusunda derinlemesine ve sonuç odaklı bir istişare yapılması durumunda ABD'nin teklifine farklı bir şekilde ele alacaklarını anlatan Ryabkov, şimdilik bunun sadece bir sinyalden ibaret olduğunun altını çizdi.
Ryabkov, Rusya'nın ABD ve NATO'dan aldığı yanıtlara cevap hazırlamayı sürdürdüğünü de söyledi. Bununla ilgili bir tarih veremeyeceklerini kaydeden Ryabkov, hazırlanacak cevapların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sunulacağını ve nihai kararın Kremlin tarafından alınacağını ekledi.