‘IŞİD’in Haseke saldırısı, örgüt tekrar dirildi gibi yansıtılmaya çalışıldı’
“Gergin bir bekleyiş var aslında. Suriye ordusunun, Rusya’nın birtakım örgütlere karşı zaman zaman bombardımanı devam etmiyor değil. Bir hareketlilik söz konusu ama IŞİD’in Haseke’deki saldırısı sürpriz gibi algılandı. Bir yandan böyle sayılabilir. Ama diğer yandan gerçekten IŞİD birden tekrar dirildi ve eski gücündeymiş gibi de yansıtılmaya çalışıldı. Diğer taraftan ABD’nin Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’ye yönelik operasyonu geldi. Sonrasında Rusya’dan ABD’nin birtakım güçleri Rusya, Suriye ve İran'a karşı Şam ve Lazkiye gibi bazı illerde kullanabileceği iddiaları geldi. Rusya’nın iddiasını destekleyen bir şey var. Süveyde taraflarında bir gösteri düzenlendi hem de Şam-Suveyde yolunda bir yol kesme hadisesi yaşandı. Son 15 günde Suriye sahasında meydana gelen bunlar. Bunları ne kadar gergin bekleyişin bir parçası saymalıyız ne kadar sessizlik olarak saymalıyız önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.”
'IŞİD ne olursa olsun çok işe yarar ve ABD'nin kendi politikalarını uygulama zemini sağlayan bir yapı'
‘ABD yerel gücü yerleştirip tahkime çalışıyor, tam başarılı olamıyor'
“ABD’nin bölgedeki varlığı ilanihaye olacak değil. İkincisi şu var, kendisi için faturası ileride ağır olabilir. Yerel bir gücü orada tahkim etmesi, yerleştirmesi, düzenlemesi gerekir ki uzun zamandır bu çaba içerisinde. Bunun tam olarak sağlanamadığını görüyoruz. ABD, eğer DSG’nin bölgede kalıcılığı konusunda gerçekten bir garanti hissederse, belki de bölgeyi terk edecek. Orada IŞİD gerekçesiyle kalabiliyor, bu nedenle IŞİD’i kullanarak aslında DSG’ye destek veriyor. Ama IŞİD’in yaptığı saldırıda bunun tam olarak oturmadığı görülüyor. Suriye yönetimi ülkenin birçok yerinde birtakım aşiretlerle ya da şahıslarla 'normalleşme' anlaşmaları yapıyor. Bunların sayıları 1000'leri bulmuş durumda. Aynı durum DSG’nin ABD ile birlikte hakim olduğu alanlar için de geçerli. Bu aşiretlerin hepsi Suriye yönetiminin yanında yer almıyor, hatta bazıları içlerinde bölünmüş durumda. Ama ne olursa olsun Suriye adım adım bu çalışmaları sürdürüyor. Bir zayıflama anı ya da yeni dinamiklerle anlaşmalar olursa, bunların sesinin daha çok çıktığını göreceğiz. Hala bu bölgede istenilen tam olarak oturtulmuş değil. Çünkü ABD ve DSG dışında birtakım yerel güçler de var. Bunların dışında o bölgede bunun çalışmasını yapan, bunu savunan yok. Suriye, Türkiye, Rusya, İran karşı, Irak da bir şekilde karşı. Bir şeylerin hala oturtulamadığı yani yolunda gitmediği ifadesi.”
'Suriye’nin de Arap Birliği'nde sandalyesine kavuşması sadece pratikte değil sembolik olarak da önemli olacak'
'ABD 2011’i tekrar hayata geçirmeye çalışıyor'
"DSG’nin Amerika’yla işbirliği yapıyor olması, o bölgedeki gelişmeler, IŞİD’in neler yapabileceği konusu da yine bu başlık altında görülebilir. Rusya’nın uyarısı da burada kritik. ABD’nin bazı örgütler vasıtasıyla, ki bunların arasında DSG’nin hakim olduğu hapishanelerden alınan ve taşınan IŞİD’liler olduğunu biliyoruz. Humus kırsalında Suriye konvoyuna saldırılar düzenlediler. Amerika bunu zaten önceden pratiğe dökmüştü. Şimdi de tekrar Lazkiye ve Şam’da bir istikrarsızlaştırma hamlesi içinde olacağını söylüyor. ABD 2011’i tekrar hayata geçirmeye çalışıyor. Tam da bu gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bunu yapıyor. Çünkü bir taraftan kendi politikalarını Suriye’ye kabul ettirebilmiş değil, özellikle DSG ile ilgili olarak. Dolayısıyla kriz yönetimini devam ettirecek ve deyim yerindeyse Rusya, Suriye ve İran’a da rahat vermeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle Rusya’nın bu açıklaması gerçekten de önümüzdeki ayları belki de daha net görmemizi sağlayacak açıklamalar olarak görüyorum.”