DÜNYA

Macron: Putin'le görüşmemden şu sonucu elde ettim, Ukrayna'da gerilim daha fazla tırmanmayacak

ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinin Avrupa'da alarm zilleri çaldırması karşısında diplomatik temaslara başlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sitede oku
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı 5 saatten uzun süren görüşmenin, 'Ukrayna'da gerilimin daha fazla tırmanmasından kaçınmaya yardımcı olduğu' mesajını verdi.
Mekik diplomasisi kapsamında bugün Kiev'e giden Macron, Putin'e 'somut güvenlik garantileri sunduğundan' söz ederek, bu görüşme sayesinde 'Ukrayna'daki durumda daha fazla bozulma ve daha fazla tırmanma olmamasını garantiye alabildiğini' söyledi.

'Putin'in ödün vereceğini bir an bile düşünmedim'

Putin'den 'herhangi bir teklif, herhangi bir jest beklemediğini', Rus mevkidaşının bu konuda 'herhangi bir jest yapmaya hazır olduğunu bir an bile aklının ucundan geçirmediğini' dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı, kendi amacının Ukrayna'da gerilimin daha fazla tırmanmasını engellemek olduğunu ve bunda başarılı olduğunu belirtti:
Ukrayna krizi
Putin: NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor

'Fransa, inandırıcılığını güçlendirdi'

"Benim için mesele tırmanmayı önlemek ve yeni ufuklar açmak için 'oyunu kilitlemekti'. Bana göre bu amaca ulaşıldı ve Fransa, inandırıcılığını güçlendirdi."
Macron bugün de Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile biraraya gelecek.
Ukrayna krizi
Putin ve Macron'un 'Ukrayna anlaşması' imzaladığı yönündeki FT haberine Kremlin'den tekzip

Kremlin'de hava temkinli

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise dünkü Macron-Putin görüşmesiyle ilgili değerlendirmesinde, 'Batılı ülkelerin Rusya'nın güvenlik endişelerini dikkate almaya henüz hazır olmadığına' dikkat çekti. Putin de Macron'la görüşmesinde 'ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik önerilerine verdiği yanıtların ikincil olmasını ve temel sorunları ele almamasını esefle karşıladığını' belirtti.
Yorum yaz