POLİTİKA

Çavuşoğlu: İsrail’le normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti için henüz Rusya’dan tarih önerisi gelmediğini belirterek bugünlerde gelmesini beklediklerini ifade etti. Çavuşoğlu, İsrail’le normalleşmenin ‘Filistin davası pahasına olmayacağını’ da söyledi.
Sitede oku
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile bir araya gelmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme dair pek çok başlığa değinen Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyaretine ilişkin Sputnik’in sorusuna “Henüz daha tarih önerisinde bulunulmadı. Bugünlerde gelir” açıklamasında bulundu.

‘İsrail’le normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz’

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyareti de merak ediliyor. Çavuşoğlu, “Olası ziyaretin hazırlıklarını yapmak için özel temsilciler karşılıklı ziyaretler yapacaklar. Bundan sonraki ilişkileri sürdürmek için bir özel temsilci değil de bu ziyaretlerin hazırlığını yapmak için görev yapacaklar. Çünkü yıllar sonra yapılacak olası bir ziyaretten bahsediyoruz. İsimler henüz daha belli olmadıdedi.
“Ziyaret için büyükelçi atanması gerekmiyor” diye devam eden Çavuşoğlu, şunları ekledi:

Büyükelçilikler zaten maslahatgüzar seviyesinde açık. Karşılıklı ziyaret ve diyalog ilişkileri belli bir noktaya getirmek için yapılır. Bizim İsrail ile ilişkilerimizde herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz. Oradaki pozisyonumuz her zaman net, en başından beri en net olan ülkeyiz. Bu ilişkilerin biraz daha normalleşmesi belki iki devletli çözüm konusunda Türkiye’nin rolünü daha da artırır. İki devletli çözüm dahi temel prensiplerimizden hiçbir zaman vazgeçmeyiz.

‘İstanbul’daki Minsk toplantılarının tarihi henüz belli değil’

Rusya, Ukrayna, AGİT ve Donbass temsilcilerin arasındaki Minsk toplantılarının İstanbul’da yapılacak olmasına da değinen Çavuşoğlu, “Tarihleri belli değil ancak biz taraf olmadığımız için biz sadece ev sahipliği yapacağız. Nerelerde olabilir diye yer baktılar, bizden beklentilerini söylediler. Biz de o beklentileri ile ilgili olumlu cevaplar verdik. Gerek lojistik bakımından gerekse gelecek gidecek insanların herhangi bir problemle karşılaşmaması bakımından. Bunlardan bazıları Donbass bölgesindeki ayrılıkçı dediğimiz gruplar. Sonuçta biz ev sahibi olarak üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Kendileri ne zaman isterlerse biz hazırız” dedi.

Ermenistan ile ikinci görüşme için neden Viyana seçildi?

Ermenistan'la normalleşme süreci müzakerelerini yürüten iki ülke özel temsilcilerinin ikinci toplantısının 24 Şubat'ta Viyana'da gerçekleşecek olmasına da değinen Çavuşoğlu, “Ermenistan, Viyana’yı istedi. İkinci toplantıyı de ya Viyana’da ya da Cenevre’de yapalım diye teklifte bulundular. 2009’da Cenevre’de başarısız bir süreç vardı, aynı durumun devamı olmasın diye Viyana konusunda karar alındı” ifadelerini kullandı.
Cavuşoğlu, 11-13 Mart’ta gerçekleştirilecek Antalya Diplomasi Forumu’na da Ermenistan’dan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Ermenistan'ın özel temsilcisi Ruben Rubinyan’ın, İsrail’den ise Dışişleri Bakanı Yair Lapid, enerji bakanının davet edildiğini söyledi. Ancak henüz katılım teyidi gelmediğini de ekledi.

Erdoğan’ın BAE ziyareti

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat’taki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretine ilişkin ise “Cumhurbaşkanımızın sağlığı çok çok iyi, sesi de çok iyi geliyor. Zaten sürekli telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor. Ben de konuştum sesi çok şükür iyi. Ziyaret için negatife dönmesi lazım, testlerin sonucuna bağlı. Çünkü uzun zaman önceden kararlaştırılmış bir ziyaret. İnşallah o zamana kadar iyileşir” dedi.

‘Afganistan ziyaretimizin tarihi Taliban ile anlaşmaya bağlı’

Çavuşoğlu, olası Afganistan ziyaretine ilişkin ise şunları kaydetti:

Afganistan ziyaretimizin tarihi, Taliban ile ortak şirket arasında varılacak nihai anlaşmaya bağlı. Çünkü bu anlaşmanın bakanlar huzurunda imzalanması gündeme gelebilir. Katar tarafından böyle bir teklif geldi ben de olur dedim. Bize katılmak isteyenleri de davet etmeyi düşünüyoruz. Prensip anlaşmaları var; 4 havaalanı gündemde, önce Kabil, 6 ay sonra Mezar-ı Şerif, 6 ay sonra Kandahar, 6 ay sonra Herat havaalanları. Böyle aşamalı bir şekilde 4 havalimanı olacak.

Yorum yaz