‘İtalya’da değişik bir senaryoyla Türkiye'deki gibi yarı başkanlığa geçiş senaryosu deneniyor'
“Boşalacak koltuğa yeni birisi mi yoksa var olan siyasilerden birisi mi getirilecek diye bir durum vardı. Şubatta Draghi başbakan olarak 1. yılını dolduruyor. Draghi hükümeti 1 yıldır iktidarda. Oylamalarda Draghi’nin cumhurbaşkanlığı gündeme getirildi. Diğer bir senaryo ise Mattarella bir yıl daha kalsın oldu. Aslında cumhurbaşkanının süresi 7 yıl ama nedense daha 2 ay öncesinden bir yıl kalsın denildi. Plan doğrultusunda Mattarella’nın ikinci kez seçimi sağlandı. Çok büyük bir kriz değil. İtalya'da sadece pandemi krizi yaşanmıyor. Bir ekonomik kriz de var. Dolayısıyla teknokrat hükümeti başarılı bir ekonomist olarak Draghi kursun denildi, bu iddiayla getirildi. Yapılmak istenen şu; 2023’te genel seçimler var, birkaç ay sonra İtalya seçim havasına girecek. Bunu engellemek ve Draghi’yi iktidarda daha fazla tutmak için cumhurbaşkanı yapalım dediler. Cumhurbaşkanı gibi yetkisiz kalmayacak aynı zamanda hükümeti de yönetecekti. Bir yarı başkanlık sistemi getirelim denildi. Yani Anayasa rafa kaldırılacak. Çünkü Anayasa parlamenter sistemi öngörüyor. Ama bu şekilde bir kereye mahsus Draghi başkanlık koltuğundan ülkeyi ve hükümeti yönetsin denildi. Ancak bunu uygulayamadılar. Yine de Draghi’nin önü kapanmadı, 1 yıl ertelendi. Çünkü muhtemelen bir yıl sonra aynı senaryoyu konuşacağız. Muhtemelen Draghi seçime girmeyecek. Draghi’yi kürsüde tutacaklar. Seçim sonrası Mattarella sağlık sorunları ya da başka sorunlar nedeniyle görevden ayrılacak ve Draghi’yi tekrar gündeme getirecekler. 1 yıl sonra ne krizler olur bilinmez ama bir kriz var gerekçesiyle yarı başkan olarak ülkeyi yönetsin istenecek. Aslında İtalya’da 5-6 yıl önce Anayasa’yı değiştirmek için girişimde bulunuldu. Türkiye’de yapılan İtalya’da da yapılmak istendi. Anayasa’yı değiştirerek parlamenter çıkılması istendi. Ama halk referandumda bunu kabul etmedi. Bunun bir değişik senaryosuyla İtalya’da aynı şeyi tekrar deniyorlar.”
‘Draghi küresel politikaları İtalya’da sorunsuz hayata geçirecek isim’
‘İtalya’da sol ve sağ birbirine girmiş durumda’
“Draghi’nin uluslararası para ve maliye, sermaye adamı olduğu biliniyor. Draghi’nin anayasanın rafa kaldırılarak başkan yapılmasını savunan parti, şu anda koalisyonda olan demokrat parti, o da sol merkez parti. Yani sol merkez parti, sağ görüşte olan bir siyasetçiyi cumhurbaşkanı yapmak istiyor, yani absürt olan bu. Karşısında olanlar da sağ partiler, engellemeye çalışıyor. Burada sol ve sağ birbirine karışmış durumda. Artık demokrat parti, sol bir parti değil. Sanayicilerin, yüksek finans çevrelerinin, yüksek devlet bürokratlarının, Amerika’nın Transatlantik politikalarını uygulayan NATO destekçisi bir parti. Sol merkez olması sol politikalar yürüttüğü anlamına gelmiyor. 5 Yıldız Hareketi, Casaleggio'nun eş lider olduğu dönemlerde gerçekten sistem dışı bir hareket olarak İtalyan siyasi hayatına girdi. Bu liderlerin vefat etmesinden sonra oluşum tamamen kimlik değiştirdi. Şu anda tamamen sisteme dahil olmuş bir hareket. Hala bir parti değil, oluşum olarak devam ediyor. Sistem dışı değil ama sisteme ait bir oluşum olarak devam ediyor. 2018’de yüzde 30’un üzerinde oy alarak parlamentoya girdiklerinde Mattarella cumhurbaşkanıydı. 2018’de 5 Yıldız Hareketi, Mattarella’ya meclis soruşturması istedi. İstedikleri bir siyasetçiyi veto ettiği için. Bu ekip şu anda tamamen sisteme dahil olmuş olarak gidiyorlar. Sağ partiler de bu oyunun içinde ama 7 yıl boyunca Draghi’nin emrinde politika yapmak istemedikleri için... Ülke istikrarını mı düşündüler ama daha çok konforlarını düşündükleri için engellemiş oldular."
'İtalyan sağındaki rekabet 5 Yıldız Hareketi'nde bölünmeler getirebilir'
"Giorgia Meloni isminde bir kadın lider var, partisinin adını İtalya’nın Kardeşleri olarak çevirebiliriz. Diğer kanatta ise Matteo Salvini var. Salvini’yi Türk kamuoyu yakından tanıyor. Salvini ve partisi ilk başta radikal sağ olarak girmişlerdi. Onlar da merkez sağ olarak tüm İtalya’yı kapsadıklarını söylediler. Bir de Berlusconi var. Yaşasın İtalya gibi bir parti kurdu. Ama Berlusconi, güç kaybetmiş durumda. Cumhurbaşkanlığında adı yine bir şekilde gündeme geldi ama bunu engellediler. Yaş ve deneyim itibariyle Berlusconi mi olsun diyenler bile çıktı. 5 Yıldız Hareketi şu anda iki liderli. 5 Yıldız Hareketinden Luigi Di Maio ve Giuseppe Conte var. Conte, dışarıdan getirilip koalisyona ilk başbakanlık yapan isimdi. Conte de şu anda 5 Yıldız Hareketi’nin lideri konumunda. Draghi’ye karşı çıkan isimlerden birinin de eski başbakan Conte olduğu söyleniyor. Şu anda cumhurbaşkanlığı seçimi biteli birkaç gün oldu. Di Maio ve Conte ile arasındaki anlaşmazlık, rekabet durumu İtalyan basınında tartışılıyor. Büyük ihtimal hareketin ikiye bölünmesine de neden olacak.”