Radyo Sputnik’te konuşan İşçi Hareketi Koordinasyonu sözcüsü Nurseli Gözüaçık, motokurye çalışanlarının eylemlerini ve Hepsijet çalışanlarının mücadelesini Ali Çağatay’la Seyir Hali programında anlattı.
Gözüaçık, kargo çalışanlarının yaşadıkları zorlukları “Bütün kargo şirketlerinde benzer bir durum yaşanıyor. Zam oranları açıklanıyor, çalışanlar bir araya gelmeye uğraşıyor. Aslında sektörün kendisi bu tepkileri mecbur kılar durumda çünkü esnaf kuryelik modeliyle birlikte işçilik sıfatının bile ortadan kaldırıldığı bir modelle karşı karşıyayız. Burada çalışan insanların iş yükleri ağır, tüm araç masrafları kendilerine aittir. Hepsijet çalışanlarının sabit ücretleri yok. Ne kadar paket dağıtırlarsa o kadar ücret alıyorlar. Öte yandan diğer firmalardan farklı olarak Hepsijet çalışanları iade kargo yapıyor. Pahalı paketler diye üzerlerinde bir yük var. 60 paket de taşısalar 100 paket de taşısalar paket başına 30-35 kuruş gibi çok komik rakamlar alıyorlar. Böylesi bir gidişatta Hepsiburada yüzde 28’lik bir zam yaparak paket başı 1 TL’ye denk geldi. Yüzde 46’lık zam yaptık diyerek kamuoyunu yanıltmaya da çalıştılar. Şubelerden gelen haberlere göre bölge müdürleri ‘şirket böyle bir açıklama yaptı ama artık yapacak bir şey yok’ gibi çalışanlara çeşitli konuların anlatıldığını duyduk” diye aktardı.
‘Esnaf kuryelik modelinin tastamam ortadan kaldırılması lazımdır’
Çalışanların işçilik hakkı olmadığına dikkat çeken Gözüaçık, esnaf kurye modelinin kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Trendyol’un bir örnek olarak ortaya çıkışı üzerine Hepsijet, Scotty, Sürat Kargo, Yurtiçi Kargo birçok yerde emekçiler haklarına sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bu sektör örgütlenmenin önünün kesildiği bir sektör, çalışanların işçilik hakları yok. ‘Kendi işinizin patronusunuz’ diyorlar ama izin günlerine dahi kendileri karar veremedikleri, günde 15 saate varan çalışmanın olduğu bir patronluktan bahsediyoruz. İş hukuku devrede yok, her biri iş ortağı olarak gözüküyor. İş hukuku ile hiçbir bağları olamıyor. Hiçbiri SGK’lı olmadıkları için BAĞKUR’lu olarak kendi primlerini dışarıdan yatırdıkları için sendikalı olmaları mümkün değil. Ne kendileri sendikaya üye olabiliyor ne tastamam bir iş yeri çapında sendika konuşulması mümkün oluyor. Esnaf kuryelik modelinin tastamam ortadan kaldırılması lazımdır”
‘Hak aradıkları zaman sözleşme feshi yapılmayacağının garantisini istiyorlar’
Gözüaçık, çalışanların taleplerini “Hepsiburada çalışanlarının iki tane isteği var. Bunlardan birincisi 12500 TL + KDV sabit ücret yani kargo adedinden bağımsız kendilerini garanti altına almak istiyorlar. İkincisi ise hak aradıkları zaman sözleşme feshi yapılmayacağının garantisinin verilmesini istiyorlar” diye iletti.