Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Sputnik’in de içlerinde yer aldığı Rus radyolarına gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Lavrov, Rusya’nın, güvenlik garantisi talepleri karşısında ABD’den yeterince tatmin edici bir cevap alamamış olması üzerine, 'bir savaş çıkıp çıkmayacağı sorusu' karşısında şunları söyledi:
“Bu, Rusya’ya bağlıysa, savaş çıkmayacak. Savaş istemiyoruz. Fakat çıkarlarımıza saldırılmasına, çıkarlarımızın göz ardı edilmesine de izin vermeyeceğiz."
'Esas meselenin üstünü örten cevaplar'
Lavrov, Rusya’nın güvenlik endişelerine dair ilettiği taleplerine bir önceki gün ABD’den aldığı yazılı cevaba ilişkin ise şunları söyledi:
“Cevaplarını ancak bir önceki gün aldık. Bunlar, Batı işi, pek çok bakımdan esas meselenin üstünü örten cevaplar, fakat söylediğim gibi ikincil önemdeki meseleler konusunda mantıklı küçük parçalar içeriyorlar.”
ABD’nin karşı tekliflerinde yer alan bu ikincil önemdeki meselelerden bazılarının; kısa ve orta menzilli füzelerin Avrupa’ya konuşlandırılmasının ertelenmesi, tarafların tatbikatlarını birbirlerinin sınırlarının yakınında gerçekleştirmemesi ve tarafların savaş gemi ve uçaklarının birbirlerine yaklaşabilecekleri mesafenin belirlenmesi gibi maddeler olduğunu kaydeden Lavrov, bunların geçmişte Rusya’nın önerdiği ancak o dönem reddedilen teklifler olduğunu kaydetti.
Lavrov, “Avrupa’nın güvenliğinin sağlanması adına karşılıklı olarak kabul edilebilir prensipler üstünde anlaşma girişimlerimiz sonuç vermezse, o zaman karşı önlemler alacağız” uyarısını yineledi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu önlemlere ilişkin açıklamalarına atıfla, “Devlet Başkanı, söz konusu karşı önlemlerin birbirinden çok farklı olacaklarını, bu önlemlere ilişkin kararlarını alırken de askeri kanadın tekliflerini dikkate alacağını söyledi” vurgusunu yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı, ABD'nin NATO adına ilettiği karşı güvenlik tekliflerinin düzenlenme biçimine ilişkinse, “NATO’dan iletilen yanıt, yani ABD’nin cevabının bir diplomatik edep modeli olduğu söylenemez. NATO’dan gelen cevap öyle ideolojikleştirilmişti ve ittifakın ayrıcalıklı olduğu düşüncesi bu belgelere öyle hakimdi ki bu metni yazan kişi adına biraz utandım” ifadelerini kullandı.
'Bizimle dürüst bir biçimde çalışmalarını istiyoruz'
Lavrov ayrıca, Rusya’nın güvenlik garantisi tekliflerinin ültimatom gibi algılanmaması gerektiğini kaydetti ve “Bizimle dürüst bir biçimde çalışmalarını istiyoruz. Moskova, Batı’nın (tekliflerimize) cevap vermekten kaçmamasını ve dürüst olmasını bekliyor” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna hükümetine silah tedarik edilmesini eleştirdi ve Batı ülkelerinin, Kiev’e silah tedarikleri ile Ukrayna’da ‘silahlı çatışmaya girebilecek tarafları, buna açık hâle getirdiğini’ belirtti.
‘ABD’nin aslında Ukrayna ile ilgilenmediğini, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı kullandığını’ kaydeden Lavrov, “ABD, Ukrayna gerilimini tırmandırıyor ki daha sonra Çin ile uğraşabilsin” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna gerilimi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in bir araya gelmesi olasılığına ilişkin bir soru üstüneyse, “Zelenskiy ikili ilişkileri görüşmek istiyorsa onu Moskova’da, Soçi’de veyahut St. Petersburg’da kabul etmeye hazırız, fakat Donbass’ın görüşüleceği yer, temas grubudur” vurgusunu yaptı.
Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta süren krizin sona erdirilmesi adına Ukraynalı tarafları bir araya getiren temas grubu görüşmeleri, Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleştiriliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donbass’a gitti
© Fotoğraf : Twitter
‘Batı, Zelenskiy rejimini kullanıyor’
Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna geriliminden kendilerine yarar sağlamak isteyen küçük bir grup olduğunu kaydetti ve “(Ukrayna Devlet Başkanı) Zelenskiy ve onun rejimini, her şeyden önce gerilimi tırmandırmak ve kendi askerlerini Avrupa’ya çekmek için kullanıyorlar” dedi.
‘Rusya meselesini kapatmak istiyorlar’
“ABD’nin ilgilendiği, kesinlikle Ukrayna’nın kaderi değil. Onlar için mühim olan, konuyu kapatmak için Rusya çevresinde gerilimi tırmandırmak. Bunu yapsınlar ki sonra Çin ile uğraşabilsinler. Amerikan siyaset bilimciler bunları kendileri yazıyor. Konuyu nasıl kapatacaklarını hayal edemiyorum” diye devam eden Lavrov, ‘bunun, hiçbir yere varmayacak bir yol olduğunu’ kaydetti.
‘Ukrayna’daki çatışma hattında bulunan silahlı grupların çoğu Kiev’in kontrolünde değil’
Lavrov bunun yanında, Ukrayna’nın doğusundaki çatışma hattında bulunan silahlı grupların önemli bir kısmının, Kiev’in kontrolünde olmadığını söyledi, bu nedenle çatışmalara yol açacak provokasyonlar gerçekleştirilmesi olasılığının yüksek olduğu uyarısını yaptı: “Batı ülkelerinin istihbarat verilerine göre bile, çatışma hattında, yanılmıyorsam, 100 bin asker bulunuyor. Bu silahlı insanların büyük bölümünü Kiev rejiminin kontrolünde değil.”
‘Donbass sınırındaki Kiev güçlerine taşınabilir uçaksavar füzeleri dağıtıyorlar’
Çatışma hattındaki Ukrayna güçlerinin önemli bir kısmını, daha sonra ordu bünyesine alınan bazı ‘gönüllü grupların’ ve birtakım bölgesel savunma birlikleri ile milislerinin oluşturduğunu belirten Lavrov şunları ekledi: “Bu güçlere taşınabilir uçaksavar füzeleri dağıtıldığına dair haberler basında sıklıkla yer alıyor. Hepsine yetecek sayıda taşınabilir uçaksavar füzesi bulunmadığı için bu insanlara yanlarına avcı tüfeklerini almaları çağrıları yapılıyor. Tam manasıyla militarist bir akıl hastalığı içindeler."
‘Kiev’deki diplomatlarımızın güvenliği için tedbir almayı değerlendiriyoruz’
Ayrıca Lavrov, Batı ülkelerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki diplomatik temsilcilerini tahliye ediyor olmasının, kendilerinin de provokasyon olasılığına karşı buradaki Rus diplomatlar için tedbirler almayı düşünmeye sevk ettiğini kaydetti: “(Kiev’deki diplomatlarını tahliye edenler) Amerikalılar, Kanadalılar ve İngilizler. Demek ki, geri kalanların bilmediği bir şey biliyorlar. Belki bizim de olası provokasyonlara karşı kendi diplomatlarımız için önlemler almamız gerekiyordur. buna karar vereceğiz.”
‘Batı, güvenlik garantileri konusunda pozisyonunu değiştirmeyecekse, biz de değiştirmeyeceğiz’
Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın istediği güvenlik garantilerine ilişkin ABD’nin ilettiği resmi yanıt hakkındaki başka bir soru karşısında ise şu ifadeleri kullandı: “Pozisyonlarını değiştirmemekte ısrarcılarsa, bilmeliler ki biz de kendi pozisyonumuzu değiştirmeyeceğiz. Onların pozisyonu, yanlış argümanlara dayanıyor, bizimkiyse hepimizin istediği şeye dayanıyor. Burada herhangi bir uzlaşı ihtimali görmüyorum. Aksi hâlde, eğer eski kararları sabote edip tahrif edeceklerse o zaman ne için anlaşacağız? Bu, (Rusya’nın NATO’ya ilettiği güvenlik anlaşması taslakları) bizim için kilit metin olacak.”
‘Söyledikleri yaptırımları uygulamaları, ilişkileri koparıp atmakla eşdeğer olur’
Lavrov, Batı ülkelerinin Ukrayna gerilimi üstünden Rusya’yı ‘daha önce görülmemiş yaptırımlar’ ile tehdit ediyor olmasına ilişkinse, “Batı tarafından kontrol edilen finansal ve ekonomik sistemlerinin (Rusya için) tamamen kapatılacağından bahsediyorlar, böyle bir karar alınması, ilişkilerin koparılıp atılması ile eşdeğer olur” uyarısını yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı’nın Eus radyolarına yaptığı söz konusu açıklamalar, Rusya’nın, güvenlik garantisi taleplerini içeren anlaşma taslaklarına ABD’nin resmi yanıtını vermesini izledi. ABD, söz konusu belgeyi kamuya açık bir biçimde yayınlamadı, fakat Rusya’nın en temel talebinin reddedildiği biliniyor. Söz konusu talep, NATO’nun doğuya, yani Rusya sınırı yakınlarına doğru genişlemeyi durdurmasını içeriyor.