ABD'nin Afganistan ve Irak başta olmak üzere dünya çapında savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesinin yolunu açan yargı kararını temyize götürmek için yaptığı başvuru, kabul edildi.
ABD'nin Assange'ı kapıp kapatma çabasında son perdelere doğru
Londra Yüksek Mahkemesi'nin verdiği bu kararla, ABD'nin 10 yıldan uzun süredir Assange'ı ele geçirip susturmak ve kapatmak için yürüttüğü seferberlik, Birleşik Krallık'taki en üst mahkemeye taşınacak.
Avustralyalı gazeteci (50), ABD'de 1917 tarihli Casusluk Yasası'na dayanarak, casusluk, hükümet bilgisayarlarını hackleme komplosu, yayımladığı gizli belgelerde geçen kişilerin hayatlarını tehlikeye atma dahil 18 farklı suçlamadan yargılanıp suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Londra Yüksek Mahkemesi, aralık ayında açıkladığı kararla, alt mahkemenin Assange'ın ABD'ye iadesini intihar riski barındıran akıl-ruh sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tehlikeler gerekçesiyle reddeden kararını bozmuştu.
CIA'in öldürme planları ifşa olmuşken
ABD'ye iadenin önünü açan Yüksek Mahkeme yargıçları, Assange'ın maksimum güvenlikli hapishanede tutulmayacağı ve suçlu bulunursa cezasını çekmek için memleketi Avustralya'ya nakledileceğine dair ABD yönetimi tarafından verilen güvence paketinden memnun kaldıklarını söylemişti. Oysa eski Başkan Donald Trump'ın önce CIA Direktörü, sonra Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo'nun emriyle CIA'in Assange'ın kaçırma-öldürme planları yaptığı daha önce basına sızmıştı.
'En üst mahkemeye başvurmayı hak eden yasal öneme sahip mesele'
Londra Yüksek Mahkemesi, bugün açıkladığı kararda, aralık ayında verdiği karara Birleşik Krallık'taki en üst mahkemede doğrudan itiraz edilmesine izin vermedi. 'Assange'ın davasının Birleşik Krallık'ın en yüksek mahkemeden karar vermesini isteyebileceği yasal öneme sahip bir meseleyi gündeme getirdiğini' söyleyen Londra Yüksek Mahkemesi, Assange'ın başvuru yapmasının ardından Birleşik Krallık'taki en üst mahkemenin itirazı görüşüp görüşmeyeceğine karar vermesi gerektiğini belirtti.
'Assange serbest bırakılana dek mücadeleye devam'
Assange'ın hukuk mücadelesini de yöneten nişanlısı Stella Moris, kararın ardından basına yaptığı açıklamada, bunun önemli bir adım olduğunu söyledi.
"Bugün mahkemede olanlar tam olarak gerçekleşmesini istediğimiz şeydi, yani en üst mahkemenin bu itirazı duyması için sağlam nedenlerin olduğunun söylenmesi" diyen Moris, "Bugün mahkemede kazandık. Ama unutmayalım: Kazandığımız her sefer, bu dava düşmediği ve serbest bırakılmadığı sürece, Julian acı çekmeye devam ediyor" vurgusunu yaparak ekledi:
"Adalet olsaydı, Julian'ı öldürmeyi planlayan ve komplo kuran yetkililer şu anda mahkeme salonunda olurdu."