Bu proje (EastMed) esasında olacak bir iş değil. Bunun bütün analizlerini yaptılar, baktılar ki bu işin pozitif olabilecek bir yanı yok. Yani maliyet hesapları tutmuyor. Amerika bütün adımını zaten kapital üzerinde yürüten bir ülke. Bunun maliyet analizleri tutmadığı için de ‘Bu olacak bir iş değil’ diyerek desteğini çekti. Zaten, burada hep konuşulan nedir? Bu iş, Türkiye’siz olmaz. Çünkü eğer buradan Avrupa’ya gaz gidecekse bu ancak Türkiye üzerinden olur. Berat (Albayrak) Bey, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde bile İsrailli muhatabı, o zaman o teklifle gelmişti. İş bir yere doğru da gidiyordu. Belki biz o zaman İsrail ile o işi bağlayabilirdik. Peki şimdi bağlama umudu yok mu? Şartlar oturup konuşulur. Çünkü bu işin menfaat analizleri çok önemli. Belli bir yere de geldik. İsrail Cumhurbaşkanı (Isaac) Herzog ile görüşmelerimiz oluyor. İsrail Başbakanı (Naftali) Bennett daha değişik düzeyde haberler gönderiyor. Bütün bunlarla beraber biliyorsunuz, geçenlerde İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettim, onlarla görüşmelerimiz oldu. Eğer biz siyaset yapacaksak siyaset, kavga dövüşle olmaz. Siyaseti barış çizgisinde götürmeye mecburuz.
EastMed Boru Hattı projesi nedir?
‘EastMed Boru Hattı projesi siyasi bir projedir’
Bu projeden başta İtalya çekilmişti. Projenin gerek sürdürülebilirlik gerek maliyet fayda analizleri yapıldığında ekonomik parametrelerin çok dışında olduğu zaten biliniyor. EastMed Boru Hattı projesi siyasi bir projedir. Türkiye’ye karşı Mavi Vatan’da geri adım atması için oluşturulan bir hamleydi. Yani hiçbir zaman ticari bir proje olmadı. İsrail’in kendi gazını dış pazarlara ihraç etmesi için en uygun rotanın Türkiye üzerinden olduğu bilinen bir gerçektir. Taraflar bu gerçeğe geri dönüyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus İsrail’in Türkiye’nin deniz yetki alanları sınırlarına saygı duyup duymayacağıdır. Bu konuda İsrail ile karşılıklı çıkar dengelemesi yapılmadan Türkiye’nin geri adım atması kabul edilmemelidir.
‘Türkiye Güney Kıbrıs’ı elimine etmiş olacak’
EastMed, maliyetlerin çok yüksek olması sebebiyle zor bir projeydi. Bir de doğalgaz fiyatları projenin başlangıç aşamasından bugüne epey arttı. Doğalgaz ulaşıbilen ve bu kadar pahalı bir şey olmadığı zamanlarda bile EastMed zaten çok yapılabilir bir proje değilken şimdi ekstra yapılamayacak bir proje haline geldi. Bölgedeki üreticiler arasında eli en güçlü olan İsrail. Güney Kıbrıs yönetimi İsrail’i takip etmek zorunda. Bu durumda İsrail ile Türkiye arasında bir yakınlaşma ve anlaşma olduğu senaryoda, Türkiye Güney Kıbrıs’ı elimine etmiş olacak. Bu yüzden de Türkiye adına oldukça başarılı bir strateji olabilir.