DÜNYA

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu, Başbakan Roble'yi açığa aldı

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Farmajo, Başbakan Muhammed Roble ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Abas Amin Ali'yi 'yolsuzuk ve kamu arazisini kötüye kullanma' suçlamalarıyla açığa aldı.
Sitede oku
Somali Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan (Muhammed Hüseyin Roble), kamu mallarının kötüye kullanımına dair devam eden soruşturma tamamlanmadan 26 Aralık'ta yeni bir savunma bakanı atadı. Başbakanın görev ve yetkileri, soruşturma sürecince askıya alındı" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Fermacu'nun, Başbakan Roble ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Abas Amin Ali'yi de 'yolsuzluk ve kamu malını kötüye kullanma' suçlamasıyla açığa aldığı duyuruldu.
Somali Başbakanlık Ofisi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Fermacu'nun adımı 'çirkin bir karar' olarak nitelendirilerek, atılan adımın anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Fermacu, Roble'yi ülkeyi yönetememekle suçlarken, Başbakan ise Cumhurbaşkanı'nın seçimleri kasıtlı olarak ertelediğini savunuyor.
Somali Başbakanı'ndan orduya 'hükümetin emirlerine uyun' çağrısı| Yerel basındaki habere göre Roble, "Silahlı Kuvvetleri, direkt olarak hükümetten ve Başbakan'dan emir almaya çağırıyorum" ifadesini kullandı. Emirlerine karşı çıkanlara karşı derhal harekete geçeceğinin altını çizen Başbakan Roble, askeri güçlerin, hükümetin ve kendisinin emirlerine uymasını istedi.
Yorum yaz