Rusya: Suriye’nin kuzeyi hakkında Türkiye ile sıkı temas halindeyiz

Astana formatındaki görüşmelerin başladığı Nursultan’da konuşan Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Moskova’nın Suriye’nin kuzeyindeki durumla ilgili olarak Ankara ile sıkı temas halinde olduklarını ifade etti.
Sitede oku
Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da bugün Astana formatındaki Suriye konulu görüşmeler başladı. İki gün sürecek görüşmelerde garantör ülkeler olan Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetlerin yanı sıra Suriye hükümeti, Suriye silahlı muhalefeti ve BM’den temsilciler yer alıyor.
Gazetecilere konuşan Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, “Türk partnerlerimizle kuzeydeki, kuzeybatıdaki durumu düzeltmek için sıkı temas halindeyiz. Türk tarafı tüm yükümlülüklerini yerine getirmedi, ancak bu sürece aktif şekilde katkıda bulunmak istediklerini görüyoruz” dedi. Lavrentyev, Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmaların uygulanması için önkoşulların mevcut olduğunu ifade etti.
Türkiye, Şam ve Suriyeli muhaliflerin heyetleri görüşmeler için Kazakistan’da
Lavrentyev, Türkiye ve İran heyetleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatarak "Türk heyetiyle görüştük, ondan önce de İran heyetiyle görüştük. Her konuda çok yapıcı konuştuk. Görüşmeler, normal bir ateşkesin sağlanması için durumun istikrara kavuşturulmasıyla ilgiliydi. Bu, hem İdlib ve güneyi, hem de son zamanlarda çatışmaların yoğunlaştığının gözlendiği Suriye-Türkiye sınırı, Suriye'nin kuzey bölgesi için geçerli" dedi.
Suriye’nin kuzeyindeki İdlib, önemli bir kısmı hala silahlı oluşumların elinde kalan tek yer. Bölgede 2017 yılında gerilimi azaltma bölgesi kuruldu. İdlib’de Türk ordusuna ait gözlem noktaları bulunuyor, Rusya ve Türkiye liderlerinin 5 Mart 2020’de Moskova’da vardığı anlaşmalar doğrultusunda ortak devriyeler gerçekleştiriliyor.
En önemli hususun Astana sürecinin üç garantör ülkesinin de bu süreci desteklemesi ve Cenevre'deki anayasa komitesinin çalışmalarından başka bir alternatif görmemesi olduğunu kaydeden Lavrentyev, komitenin tüm çalışmalarının garantör ülkeler tarafından her şekilde destekleneceğini belirtti. Lavrentyev, garantör ülkelerin BM'nin Suriye muhalefetini provokatif taleplerde bulunmamaya ikna edeceğini umduklarını aktardı.
Suriye'nin yeniden inşası hakkında konuşan Lavrentyev, ülkenin harabe halinde olduğunu ve yeniden inşa için 800 milyar dolar veya üzerinde kaynak gerekebileceğini söyledi.

Suriye: Türkiye ülkemizdeki askeri varlığına son vermeli

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Ankara'ya baskı yapılması ve varılan anlaşmaları yerine getirmeye zorlanması gerektiğini savundu. "Türk ve Amerikan işgali, Suriye'deki durumun istikrar kazanmasını engelliyor. Ankara ve Washington'un tek taraflı eylemleri, yıkıcı politikaları, krizin uzamasına yol açıyor ve Suriyelilerin acı çekmesine yol açıyor" diyen Susan, Suriye'deki Türk askeri varlığının sonlandırılması gerektiğini kaydetti.
Yorum yaz