TBMM Genel Kurulu'nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ihdas edilen doktor ve diş hekimlerine yönelik ek gösterge ve ek maaş getiren maddeler Sanayi, Ticaret, ilde Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na geri çekildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Tabip Odası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), İstanbul Aile Hekimliği Derneği'nin (İSTAHED) çağrıyla çalıştıkları hastanelerin önünde toplanan sağlık çalışanları, yurt genelinde bir günlük iş bıraktı. Grevi, Eczacılar Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası da destekliyor. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) de, iş bırakma eylemine katıldıklarını belirterek, "3 gün ve üzeri kademeli iş bırakma çalışmalarına başlandı" açıklamasını yapmıştı. Gün boyunca hastanelerin acil servisleri ise hizmet vermeye devam edecek.
Bu kapsamda, Ankara'da TTB'nin açıklaması öncesinde hastanelerde hastalara bildiri dağıtıldı. Sağlık Çalışanları daha sonra Hacettepe Üniversitesi önünde toplandı.
'Meclis'e düzenleme getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecek'
İstanbul'da saat 11.45 civarında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde hekimler toplandı. Daha sonra, Cerrahpaşa ve Samatya ve Çapa'dan eyleme başlayan sağlık çalışanları bir araya geldi.
Hekimler yürüyüş sırasında "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı attı.
Basın açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis'e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır: 'Haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecek'
Diyarbakır’da da iş bırakan sağlık çalışanları, Dağkapı Meydanı’nda toplandı. Alkış, zılgıt ve sloganlarla eylemlerini sürdüren sağlık çalışanları, haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Sağlık çalışanlarının eylemi çekilen halayların ardından yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan, grevlerinin bir uyarı eylemi olduğunu belirterek, haklarını alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
'Koca'nın istifası bizlere vereceği en iyi cevap'
Yürüyüşlerin ardından yapılan ortak basın açılamasında "Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan SALGINı değil ALGIyı yönetmeye çalışarak, kendisini bir şeyler yapıyormuş gibi göstermeye çalışarak, yok saymaktadır. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık çalışanlarının artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri yasa tasarısıdır" denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan bakan görevini bir kez daha yapmamıştır: İstifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır.
İktidara ve Sağlık Bakanlığı’na çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır.
Sağlıkta özelleştirmeci, hastanelerimizi satan politikalara karşı bu uyarı G(ö)REVi;
• Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.
• Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.
• Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.
• Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.
• COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir,
• Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.
Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var."