DÜNYA

Peskov: Putin ve Biden, Rusya'nın kırmızı çizgilerini konuşacak

Kremlin Sözcüsü, Rusya'nın kimseye saldırmayı planlamadığını ancak kırmızı çizgilerini açıkça belirttiğini ve bu konunun Putin ile Biden arasında bugün yapılacak görüşmede ele alınacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Ukrayna'nın ABD’den başkasını dinlemek niyetinde olmadığını vurguladı.
Sitede oku
Basın toplantısında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün yapacağı video konferans görüşmesi öncesinde Rus tarafının beklentilerini anlattı.

Peskov, "İki lider bir konuşma yapacağına göre, her şeye rağmen meseleleri tartışmaya odaklanacakları, meseleleri çıkmaza sokmak istemedikleri aşikar. Rus tarafına bakarsak, Putin ABD'yle öngörülebilir ilişkiler aradığımızı defalarca söyledi. Rusya, asla kimseye saldırmayı planlamadı ama bizim de kendi endişelerimiz var, kırmızı çizgilerimiz var. Putin bu konuda net bir şekilde konuştu, Biden hiçbir kırmızı çizgiyi tanımayacağı yanıtını verdi. Bu konu da görüşme sırasında ele alınacak" dedi.
DÜNYA
Biden, Putin ile yapacağı video konferans öncesi Avrupalı müttefikleri ile görüştü

'Görüşme sonucunda çok büyük ilerlemeler beklenmemeli'

Putin ile Biden arasındaki görüşmenin çok zor bir dönemde yapıldığını ve görüşme sonucunda çok büyük ilerlemeler beklenmemesi gerektiğini kaydetti. Putin-Biden görüşmesinin hangi durumda başarılı addedilebileceği sorusu karşısında Peskov, "Bu konuşmadan çok büyük ilerlemeler beklenmemeli. Bu, çok zor bir dönemde gerçekleştirilen bir çalışma konuşması. Avrupa'da gerilim çok aşırı derecede tırmandı. Bu, olağanüstü bir durum. Elbette bu, en üst düzeyde kişisel görüşmeyi gerektiriyor" yanıtını verdi.
Putin ve Biden arasındaki iletişimin iyi olduğunu belirten Peskov, ABD'den gelen Rusya'ya yönelik yeni olası yaptırımlar hakkındaki açıklamanın Rus liderin bakışını etkilemediğini söyledi.
DÜNYA
Kremlin: Putin ile Biden arasındaki video konferans görüşmesi 7 Aralık’ta gerçekleşecek

'Zaman kısıtlaması yok, ne kadar gerekirse o kadar konuşacaklar'

Görüşme için bir zaman kısıtlaması koyulmadığını kaydeden Peskov, tarafların gerektiği kadar konuşacağını, kapsamlı görüşmelerin zaman çerçevesi olmadığını ifade etti.

'Putin'in Biden'a Normandiya formatına katılmayı teklif edeceğini sanmam'

Peskov, Biden'ın görüşme sırasında Normandiya formatındaki görüşmelere katılım teklifi alıp almayacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Putin'den böyle bir teklif alacağını sanmam. Zira bu, kendine yeten bir format. Şu anda verimliliği Kiev'in tutumu, Kiev'in Minsk anlaşmalarını uygulamaması nedeniyle çok düşük olsa da, hem Paris hem de Berlin bunun kendine yeten bir format olduğunu ve genişlemesine ihtiyaç olmadığını düşünmeye devam ediyor."

Rus Dışişleri: Putin, Biden’a Kiev’in Minsk anlaşmalarını uygulaması gerektiğini açıklayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Putin’in ile yapacağı görüşmede Kiev’in Minsk anlaşmalarını uygulaması gerektiğini anlatacağını, zira Kiev’in ABD’den başkasını dinlemek niyetinde olmadığını ifade etti.
“Bugün önemli bir etkinliğimiz olacak, Başkan Putin ve Başkan Biden arasında görüntülü telefon görüşmesi yapılacak. Biz Ukrayna çözümüne, Kiev rejimini Minsk önlemler paketi çerçevesinde doğrudan tüm yönleri ile yazılmış olan yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlama gerekliliğine yönelik yaklaşımlarımızı şüphesiz çok net bir şekilde ifade edeceğiz” diyen Lavrov, ‘görünüşe göre Kiev’in ABD'den başka kimseyi dinlemeyeceğini’ vurguladı. ‘

Donbass'ta barışçıl çözüm ancak Kiev ile Donetsk ve Lugansk arasında doğrudan diyalog ile mümkün’

Lavrov, Donbass'ta barışçıl çözüm için tek yolun Kiev ile Donetsk ve Lugansk arasında doğrudan diyalog olduğuna dikkat çekti. “Barışçıl çözüme gelince, (doğrudan diyalog) mümkün olan tek yoldur” diyen Lavrov, ‘barışçıl çözümün ancak Minsk anlaşmalarının doğrudan ve açık bir şekilde uygulanması temelinde olabileceğini’ ifade etti. Rus diplomat, Minsk anlaşmalarının Kiev ile Donetsk ve Lugansk arasında doğrudan diyalog öngördüğünü hatırlattı.
SAVUNMA
Ukrayna, ABD'den 'Kabil düşünce boşa çıkan' silahların bir kısmını istedi
Yorum yaz