YAŞAM

Rusya'da, Kovid sonrası anksiyete bozukluğunun tedavisi için ilaç

Rusya’da Kovid sonrası sıklıkla görülen yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisi için bir ilaç geliştirdi. Aviandr isimli ilacın ikinci faz klinik denemelerinde alınan ara sonuçlarda görülen yüksek etkinlik oranının üçüncü fazda da doğrulanması hâlinde, ilaca acil kullanım izni verilebileceği belirtildi.
Sitede oku
Anksiyete bozukluğunun, Kovid sonrası en yaygın görülen psikolojik rahatsızlıklardan birisi olduğu biliniyor. Yaygın anksiyete bozukluğu, ‘gündelik şeyler konusunda sürekli, yoğun ve gerçeklikten uzak şekilde kaygı duymak’ olarak tanımlanıyor.
Rusya’daki Avineuro ilaç şirketinin tıbbi direktörü Elena Yakubova, Kovid-19 geçiren kişilerde sıklıkla görülen yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisi için geliştirdikleri Aviandr isimli ilacı sekiz hafta boyunca kullanan hastalarda anksiyete belirtilerinin yarı yarıya azaldığını gördüklerini söyledi.
Yakubova, bu değerlendirmeyi yaparken Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği’nden (HAM-A) yararlandıklarını da belirtti. Söz konusu ölçek, klinisyenler tarafından hastaların deneyimlediği anksiyetenin ciddiyetinin ölçümü için yaygın olarak kullanılan psikolojik testlerden biri.
Avineuro ilaç şirketinin tıbbi direktörü, ilacın nasıl etki ettiğine ilişkinse, ‘bir dizi adrenalin reseptörü ile bir grup serotonin reseptörü ile etkileşime girdiğini, kaygı giderici ve depresyon hafifletici olarak çalıştığını’ söyledi.
Yakubova ayrıca, ikinci faz klinik çalışmaları tamamlanan anksiyete ilacının, şimdiye dek yüksek etkinlik gösterdiğini, hastalar tarafından iyi tolere edildiğini ve güvenli olduğunu gördüklerini kaydetti.
İlaç üstünde çalışan grubun lideri olan Andrey İvaşenko da geliştirdikleri ilacın Kovid sonrası görülen merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisi için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti. İvaşenko, şimdiye dek elde ettikleri verilerin ilacın üçüncü faz klinik çalışmalarında da doğrulanması hâlinde ilaca acil kullanım izni verilebileceğini kaydetti.
Yorum yaz