NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Letonya’nın başkenti Riga’da gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi.
Toplantı sonrasında basın toplantısı için kamera karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ele alınan konulara değindi.
Stoltenberg, "Az önce NATO dışişleri bakanları arasında çok iyi ve anlamlı bir oturum gerçekleştirdik. Bakanlar başlıca 3 konuyu ele aldı. Bunlar Rusya'nın Ukrayna ve çevresindeki askeri yığınağı, Belarus'taki rejimin eylemleri ve silahların kontrolünde NATO'nun lider rolü oldu" iddiasında bulundu.
Rusya'ya tehdit
NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna ve çevresindeki durum, değişken ve öngörülemez olmaya devam ediyor. Rusya'nın niyeti konusunda kesinlik yok. Önemli ve olağandışı bir kuvvet yoğunluğu görüyoruz. Rusya'nın daha önce Ukrayna'ya ve diğer komşularına karşı güç kullandığını biliyoruz. Bugün Bakanlar, bu durumu görüştü. Rusya'yı daha fazla saldırgan eylemden caydırma amacımızda birlik halindeyiz. Rusya'yı şeffaf olmaya, gerilimi azaltmaya ve tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz" dedi.
Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı gelecekteki herhangi bir saldırısının bedeli ağır olacaktır ve Rusya için ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olur. Bakanlar, NATO'nun kararlılığı konusunda herhangi bir yanlış anlama veya yanlış hesaplama olmaması gerektiği konusunda netti. Tüm müttefikleri savunmak ve korumak için bir aradayız" ifadelerini kullandı.
Durumu aktif olarak değerlendirmeyi sürdüreceklerini ve gerekli tüm planların hazır olduğundan emin olacaklarını ifade eden Stoltenberg, "Aynı zamanda ortağımız Ukrayna'ya siyasi ve pratik desteğimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri, Rusya'ya karşı eylemleri nedeniyle Ukrayna'yı 'takdir ettiklerini' söyleyerek, mevcut gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için yarın hem Ukrayna hem de Gürcistanlı yetkililerle bir araya geleceklerini kaydetti.
Stoltenberg, "NATO'nun Rusya'ya yönelik çift yönlü yaklaşımı değişmedi. Rusya'nın saldırgan eylem modeli karşısında savunmamızı ve caydırıcılığımızı güçlü tutuyoruz. Ayrıca diyaloğun hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Ne yazık ki Rusya son zamanlarda NATO ile diplomatik ilişkilerini kesmeye karar verdi. Rusya'yı bu kararından dönmeye çağırıyoruz ve NATO-Rusya Konseyi'ne yeniden katılmak için barış ve güvenlik yararına çağrıda bulunuyoruz" dedi.
Ukrayna'nın NATO üyeliği
Stoltenberg, "Ukrayna’yı NATO, Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda destekliyoruz, reformlarına, yolsuzlukla mücadelesine, savunma ve güvenlik sistemlerini güçlendirme çabalarına destek veriyoruz. NATO standartlarını karşılamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Bu, 30 üye ülkenin ortak kararı olmalı. İttifakın genişlemesi için konsensüs lazım" diyen Stoltenberg, "Rusya, bu sürece müdahale etme müdahale etme hakkına sahip değil, çünkü Ukrayna egemen ve bağımsız bir ülke. Bu sorunu sadece Ukrayna ve NATO ülkeleri çözebilir, Rusya’nın veto hakkı yok" iddiasında bulundu.
Stoltenberg, yeniden Belarus'u hedef aldı
Belarus konusunun da görüşüldüğünü bildiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Belarus'u ve Lukaşenko rejiminin Polonya, Letonya ve Litvanya üzerinde baskı kurmak için savunmasız insanları kullanmasını da ele aldık. Bu alaycı ve insanlık dışı" iddiasında bulundu. Stoltenberg, "NATO Dışişleri Bakanları, durumdan etkilenen müttefiklerle tam dayanışma içinde olduğumuzu açıkça belirtti. NATO da bu hibrit kampanyaya karşı koymak için Avrupa Birliği (AB) ile yakın işbirliği içindedir. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile pazar günü Vilnius ve Riga'ya yaptığım ziyaretin gösterdiği gibi" diye savundu.
'Silah kontrolü NATO'nun önceliği'
Stoltenberg, "Dışişleri Bakanları ayrıca silahların kontrolü, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunu ele aldı. Bu NATO için bir önceliktir. Tüm NATO müttefikleri nükleer silahların olmadığı bir dünyayı destekliyor. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana nükleer cephaneliğimizi önemli ölçüde azalttık ve sürekli olarak silah kontrol anlaşmalarını destekliyoruz" dedi.
Stoltenberg, "Ancak çok endişe verici eğilimler görüyoruz. Rusya ve Çin cephaneliklerini önemli ölçüde artırıyor. Önemli anlaşmalar baltalanıyor ve ortaya çıkan yıkıcı teknolojiler, çatışmanın doğasını temelden değiştiriyor. NATO müttefikleri, silah kontrolünü güçlendirmek için yenilenmiş bir çabaya öncülük etmeye kararlı. Çünkü daha tehlikeli bir dünyada daha fazla öngörülebilirliğe ve daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.