Rusya lideri Vladimir Putin, VTB Capital Rusya Çağırıyor yatırım forumundaki konuşmasında, “Ukrayna’da kırmızı çizgilerin nerede olduğunu sordunuz. Bu çizgiler her şeyden önce, Ukrayna topraklarından bize yönelebilecek tehditlerin oluşturulmasındadır” dedi.
Rusya Devlet Başkanı, böyle bir tehdidin oluşması, yani NATO’nun güçlerini Ukrayna’ya iyice kaydırması hâlinde Rusya’nın da bu tehdide karşılık olarak birtakım adımlar atması gerekeceğini kaydetti.
'NATO’nun bizim sınırlarımıza doğru genişlemesi neden gerekliydi?'
“NATO’nun bizim sınırlarımıza doğru genişlemesi neden gerekliydi? Bu soruya kim yanıt verebilir? Bu sorunun, mantıkla açıklanabilir bir cevabı yok. Bilhassa 90’lı yılların ortalarında ilişkilerimizde huzur dolu bir tablo vardı. Neredeyse müttefiktik” diyen Putin, Rusya’nın uyarı ve ricalarına karşın, NATO altyapısının Rusya sınırlarına yaklaştırıldığını söyledi. Putin, Polonya ve Romanya’ya konuşlandırılan hava savunma sistemlerini de buna örnek olarak gösterdi.
Rusya lideri sözlerini şöyle sürdürdü: “(Polonya ve Romanya’daki) fırlatma sistemlerine Tomahawk füzeleri yerleştirilebilir. Bize karşı tehdit oluşturan şey bu. Bu apaçık bir gerçek. Bunun yapılmamasına ilişkin ikna girişimlerimiz ve ricalarımıza karşın ne oldu? Şimdi gördüğümüz şey oldu. Biz de buna karşılık olarak hipersonik silah geliştirmek zorunda kaldık. Bu, olup bitene bizim verdiğimiz yanıt oldu.”
Rusya’nın geliştirdiği yeni hipersonik füzenin, Rus donanmasının cephanesindeki yerini 2022’de alacağını belirten Putin, “Denemesini daha yeni başarıyla gerçekleştirdik. Sene başında cephaneliğimizde gemilere konuşlandırılabilen yeni bir hipersonik füze olacak. Dokuz mach ses hızında” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı, ismini vermese de Tsirkon füzesinden bahsettiği anlaşılıyor.
'Ukrayna topraklarındaki saldırı sistemlerinden fırlatılacak füzeler 5-10 dakikada Moskova'ya ulaşır'
Bunun yanı sıra, Ukrayna topraklarına saldırı sistemleri yerleştirilmesi hâlinde bunlardan fırlatılacak füzelerin Moskova’ya ulaşmasının 5-10 dakika süreceğini kaydeden Rusya lideri, “O zaman, bizi böyle tehdit edenlere karşı benzer bir şey geliştirmemiz gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz? Şimdi artık bunu yapabileceğiz” dedi.
Rus güçlerinin Ukrayna topraklarına girmesine ilişkin dile getirilen endişeler hakkında ise, bu tip varsayımlarım daha önce de yapıldığını fakat böyle bir şeyin gerçekleşmediğini söyledi.
'Donetsk ve Lugansk’ta yaşayan insanlar için oluşan tehditlere ne demeli?'
Ayrıca Putin, Kiev güçlerinin, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin sınırları yakınına konuşlandırılmasının bu bölgelerin sakinleri için sürekli olarak tehdit oluşturduğunu da belirtti: “Rusya birliklerinin Ukrayna’ya girmesi ihtimali, biz Batı-2021 tatbikatını gerçekleştirirken sene başında da gündeme getirildi, fakat görüyoruz ki böyle bir şey olmadı. Mesele askeri güçlerin girip girmemesinde, savaşıp savaşmamakta değil; mühim olan taraflardan her birinin güvenliği bakımından çıkarlarını hesaba katmak, daha adil ve istikrarlı bir gelişim modeli oluşturmak.”
Bunun yapılması hâlinde taraflardan hiçbirinin kendi güvenliğini tehdit altında hissetmeyeceğini kaydeden Rusya Devlet Başkanı, “Şu an tanınmayan iki cumhuriyette, Donetsk ve Lugansk’ta yaşayan insanlar için oluşan tehditlere ne demeli? Zira burada, (Ukrayna) askeri güçlerinin, bu cumhuriyetlerin topraklarının yakınına konuşlandırılması ile bu insanlara karşı sürekli olarak tehdit oluşuyor” dedi.
'Sınırlarımızın 20 kilometre yakınında nükleer silah taşıyabilen stratejik bombardıman uçakları uçtu'
“Rusya Federasyonu da, önceden planlanmamış olanlar da dahil, sınırları yakınında büyük çaplı tatbikatlar düzenlenmesi ile ilgili olarak belli düzeyde endişe duyuyor” diye devam eden Putin, NATO’nun yakın geçmişte Karadeniz’de gerçekleştirdiği tatbikatlara atıfla, “Sınırlarımızın 20 kilometre yakınında nükleer silah taşıyabilen stratejik bombardıman uçakları uçtu. Bunların hepsi bizim için tehdit oluşturmakta” ifadelerini kullandı.