Batı Avrupa'da yeni koronavirüs dalgasıyla mücadele için tam kapanmayı 2021 sonbaharında yeniden uygulayan ilk ülke olacak Avusturya, bununla da yetinmeyerek, şubat ayından itibaren tüm nüfusunun aşılanmasını zorunlu kılacak. Ulusal aşı zorunluluğu da Avrupa kıtası için bir ilk oluşturacak.
Bu haftabaşı aşısızlara sokağa çıkma yasağı getiren Avusturya'da o zamandan beri enfeksiyonlar yeni rekorlar kırmaya devam etti.
En kötü etkilenen iki eyalet olan Salzburg ve Yukarı Avusturya'nın dün kendi tam kapanmalarını uygulamaya koyacaklarını açıklaması, Viyana'daki merkezi hükümete dördüncü kez ülke çapında kapanma yürürlüğe koyması için baskıyı artırdı.
13 Aralık'ta aşılılar için kapanma bitecek
Bugün basın toplantısı düzenleyen Başbakan Alexander Schallenberg, "Pazartesi gününden itibaren en fazla 20 gün süreyle ulusal kapanma uygulanacak. Her on günde bir değerlendirme yapılacak. En geç 13 Aralık'ta otomatik olarak sona erecek, o günden itibaren aşılı ve iyileşmiş hastalar için kapanma sona erecek" açıklamasını yaptı.
Oysa Schallenberg, haftasonundaki açıklamasında tam aşılanmışlara yeni kısıtlama getirmek istemediğini söylemişti.
'Aşı olmamak sağlık sistemine saldırı'
Bu kez "Beşinci dalga istemiyoruz" vurgusunu yapan Schallenberg, "Bu ülkede zorunlu aşılanma istemediğimiz yönünde uzun süredir siyasi fikir birliği vardı. Ama gerçeklikle yüzleşmek zorundayız. Yeterli sayıda insanı aşı olmaya ikna etmeyi başaramadık" diye yakındı.
Sadece Türkmenistan, Endonezya ve Mikronezya'da zorunlu
Aşı olmayı reddedenleri 'sağlık sistemine saldırı düzenlemekle' suçlayan şansölye, Avrupa kıtasındaki ilk 'ulusal aşı zorunluluğunu' ilan ederek 1 Şubat'tan itibaren başlayacağını duyurdu. Daha önce yalnızca Türkmenistan, Endonezya ve Mikronezya aşı yaptırmayı zorunluluk haline getirmişti.
9 milyonluk Avusturya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi tam aşılı durumda ki, bu, Batı Avrupa'daki en düşük oranlardan biri. 100 bin kişi başına 991'lik 7 gün insidansı da kıtadaki en yüksek enfeksiyon oranlarından biri.