Almanya'da eyaletlerin sağlık bakanlarının bugün başlayacağı iki günlük toplantı öncesi rekor Kovid vakası açıklandı. 33 bin 949 vakayla pandeminin başından beri en yüksek sayıyı gören Almanya'da bundan önceki rekor 18 Aralık'ta 33 bin 777 vaka olmuştu.
Günlük vaka sayısının, pazartesi günü Almanya'nın bazı bölgelerinde resmi tatil olduğundan veri toplamanın gecikmesiyle şişmiş olabileceği belirtildi.
Başbakanlık: Yaşlılara üçüncü doz aşı yapılması geciktiğinden
Angela Merkel'in başbakanlığındaki hükümetin Başbakanlık Dairesi Başkanı Helge Braun ise eyaletlerin yaşlılara destekleyici üçüncü aşı dozu yapma konusunda daha hızlı ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyleyerek "Bunu çok uzun zaman önce yapmalıydılar" dedi.
Robert Koch Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün verilerine göre, çarşamba günü itibarıyla Almanya'da 60 yaş üstü kişilerin sadece yüzde 6.7'si destekleyici üçüncü aşı dozunu olmuş durumda.
Koronavirüsten en çok etkilenen gruptaki yaşlıların Kovid'den hastaneye yatırılma oranları daha yüksek. Hastanede Kovid tedavisi görenlerin oranı, ekimde 100 binde 1.65 iken çarşamba itibarıyla 3.62'ye yükselirken, 60 yaş üstü için bu oran 100 binde 8.27 oldu.
Avrupa genelinde koronavirüs enfeksiyonlarındaki artış, kısıtlamaların yeniden getirilip getirilmeyeceği ve daha fazla insanın aşı olmaya nasıl ikna edileceği konusunda tartışmalara yol açıyor.
Avrupa için alarm zilleri
Nitekim BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, bugünkü basın toplantısında Avrupa'daki Kovid bulaşma, vaka ve ölüm oranlarındaki artışa dikkat çekerek Avrupa ülkelerini daha fazla önlem almaları için uyardı.
"Avrupa Bölgesi'nin 53 ülkesindeki mevcut bulaşma hızı ciddi endişe kaynağı" diyen Kluge, virüsün daha bulaşıcı Delta varyantının körüklemesiyle vakaların yeniden rekor düzeylere yaklaştığını belirtti.
Avrupa, geçen hafta yeni vakalarda bir önceki haftaya göre yaklaşık 1.8 milyon sayıyla yüzde 6 oranında artış yaşadı. Aynı dönemde ölü sayısı yüzde 12 arttı. DSÖ'nün Avrupa verilerine göre Kovid'den hastaneye kaldırılma oranlarının bir haftada iki kattan fazla arttığını aktaran Kluge, bu gidişat devam ederse 'güvenilir bir projeksiyona göre 1 Şubat 2022'ye dek Avrupa'nın Kovid'den yarım milyon ölüm daha görebileceği' uyarısında bulundu. "Bugün Avrupa ve Orta Asya'daki her ülke Kovid'in dirilmesi tehdidiyle karşı karşıya ya da zaten onunla savaşıyor" saptamasını yaptı.
DSÖ: Maske hayat kurtarır
Vaka artışından 'yetersiz aşılama ve halk sağlığı önlemlerinin gevşetilmesini' sorumlu tutan Kluge, 'projeksiyona göre Avrupa ve Orta Asya'da herkesin maske takması uygulamasına yüzde 95 katılım sağlanması halinde Şubat 2022'ye kadar kaybedilmesi beklenen 500 bin hayatın 188 binin kurtulabileceğini' belirterek ekledi:
"Kovid vaka artışlarına karşılık verme taktiklerimizi değiştirip bunların gerçekleşmesini önlemeye öncelik vermeliyiz."
Avrupa yeniden pandeminin merkezi oldu
'Son 2 haftada Kovid'e karşı sosyal önlemlerin 23 ülkede artırıldığını, ancak 7 ülkede gevşetildiğini' aktaran DSÖ Avrupa Direktörü, "Avrupa bir yıl önce bulunduğu noktaya, pandeminin merkezi olmaya geri döndü, aradaki fark, şimdi daha çok şey biliyor ve yapabiliyor olmamız" dedi.
"