‘Daha fazla para ödeyeceğiz’
Dolayısıyla Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında bu dışa bağımlılık meselesi geliyor. Türkiye geçen sene 48 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Bu sene 60 milyar metreküp tüketmesi bekleniyor. Demek ki geçen seneye göre 12 milyar metreküp daha fazla bir ithalat yapılacak. Bu da bir ilave masraf. Doğalgaz fiyatını 3 ayda bir ödüyoruz. Bunlarda da petrole endeksli bir fiyat formülü var. Petrol fiyatları arttıkça doğalgaz fiyatları da yani daha doğrusu ödeyeceğimiz miktar da artıyor. Dolayısıyla uzun vadeli kontratlarda geçen seneye kıyasladığımızda daha fazla para ödeyeceğiz. Mesela geçen sene ham petrol ve doğalgaza aslında fiyatlar düşük olduğu için 18 milyar dolar ödemişiz ama bir önceki yıl petrol fiyatları daha yüksekken 26,6 milyar dolar ödemişiz.
‘Spot piyasadan daha fazlasını almak zorunda kalacağız’
Spot piyasadan alımlar da aynı şekilde, çünkü geçen sene 1000 metreküpünü 60-70 dolara spot piyasada buluyordunuz. Çünkü Kovid-19 nedeniyle hareketlilik neredeyse dibe vurmuştu. Onlara bağlı olarak doğalgaz arzı çok fazlaydı talebi çok düşüktü ve fiyatlar da dibe vurmuştu. Ama bu sene Avrupa piyasalarına 1000 doları gördü spot piyasa. Biz, geçen sen yüzde 17'sini de spot piyasadan aldık. Bu sene de daha fazlasını almak zorunda kalacağız. Bu da bir masraf.
‘BOTAŞ'ın milyarlarca dolar zararı var’
‘Elektriğe de zam gelecek’
Zamlar çok fazla geldi. 3-5 ay önceki maliyetleriyle sanayi ürünleri, kim ister çorap üretsin isterse aklınıza ne geliyorsa hangi sanayi ürününü üretirse üretsin, her şey pahalanacak. Bunun da son tahlilde bedelini tüketici ödeyecek. Elektrik tarafına baktığımız zaman da geçen seneye göre elektrik üretiminde doğalgazın payı geçen sene ortalaması yüzde 22,7’ymiş şu anda yüzde 36-38'lere geldi. Kurak bir yaz geçirildi. Dolayısıyla hidroelektriğin katkısı azaldı, daha fazla doğalgaza yüklenildi. Kömür deseniz kömür ithalatında da özellikle taş kömüründe tabii, taş kömüründe de biz yüzde 96'lar civarında dışa bağımlıyız ve onun da fiyatları fırladı. Yani ne tarafa kaçacağınızı şaşırıyorsunuz. Onun için sonuçta bu zammı da yapacaklar. Bir de Avrupa kıyaslamaları yapıyorlar. Avrupa'daki ülkelerin ödeme gücüyle ya da satın alma gücüyle Türkiye'deki tüketicinin satın alma gücü bir mi ki kıyaslıyorsunuz? Onun için bu zamlar gelecek, sanayi ürünlerine de yansıyacak, enflasyon da artacak, insanlar iyice yoksullaşacak. Bu politika ile böyle, başka bir şey beklenemez.