G20 Dönem Başkanı İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesine ev sahipliği yaptı.
TSİ 12.15'te başlayan görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.
Basına kapalı yapılan ve planlananın aksine 20 dakika değil yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken da hazır bulundu.
Zirvenin ikinci ve son günündeki bu görüşme, Biden'ın ocak ayında başkan seçilmesinin ardından iki lider arasındaki ikinci görüşme olma özelliği taşıyor.
© İHA
Biden ve Erdoğan ilk telefon görüşmesini nisan ayında yapmış, haziranda da Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Zirvesi kapsamında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.
İletişim Başkanlığı: NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı
Öte yandan İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.
Beyaz Saray: Biden, S-400 endişelerini dile getirdi; demokratik kurumlar, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptı
Beyaz Saray'ın internet sitesinde de görüşmenin içeriğiyle ilgili bir açıklama yayınlandı. Buna göre Biden, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunun altını çizdi; Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasını takdirle karşıladığını dile getirdi.
Liderler Suriye'deki siyasi süreci, Afganistan'a insani yardım gönderilmesini, Libya'daki seçimleri ile Doğu Akdeniz ve Güney Kafkasya'daki durumu ele aldı. Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini teyit eden Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi. Biden ayrıca güçlü demokratik kurumlar, insan haklarına saygı ve barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptı.
ABD'li yetkili: Biden, Erdoğan'a F-16 talebiyle ilgili izlenmesi gereken bir süreç olduğunu söyledi
Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son haftalardaki açıklamalarının Türkiye'nin F-16'ları satın almak istediğini açıkça ortaya koyduğunu, Biden'ın bu arzuyu dikkate aldığını ama bununla ilgili ABD'de izlenmesi gereken bir süreç olduğunu ve bu süreç çerçevesinde çalışmaya devam etmeye bağlı olduklarını söyledi.
'Türkiye, F-35'ler için ödediği parayı geri istedi mi?' sorusuna muğlak cevap
Yetkili ayrıca Türkiye'nin F-35'ler için ödediği parayı geri isteyip istemediğine ilişkin bir soru üzerine, ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir ekibin hafta içinde F-35 konusunda Türk tarafıyla çalışmaya başlamak üzere Türkiye'ye geldiğini anımsatıp "F-35 konusundaki süreç devam ediyor" yanıtını verdi.
ABD'den 100’den fazla F-35 savaş uçağı sipariş eden Türkiye, Rusya'dan S-400 füzelerini satın almasının ardından 2019'da programda askıya alınmıştı. Bunun üzerine Türkiye harcanan 1.4 milyar dolar karşılığında F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için modernizasyon kiti satın almak istediğini açıkladı.