MULTİMEDYA

Dünyanın en tuzlu göllerinden Lut Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlı Lut Gölü’nde (Ölüdeniz) kuraklaşma süreci giderek daha belirgin hale geliyor.
Sitede oku
Gerek İsrail gerekse Ürdün’ün plansız bir şekilde tarım amacıyla gölü kullanması, çevre sorunları ve küresel ısınmayla birlikte bu gölün suları son yıllarda ciddi anlamda çekildi. Kuraklık yüzünden her yıl bir metre geri çekilen bu gölün kıyıları bazı yelerde çöle dönüşmüş durumda.
Dünyanın en tuzlu göllerinden ve suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak bilinen Lut Gölü'nün bugünkü hali, Sputnik'in galerisinde.
1 / 8
Ürdün-İsrail-Filistin sınırındaki Lut Gölü'nün (Ölüdeniz), su seviyesindeki alçalma ve göl sularının çekilmesi nedeniyle etrafında büyük oluklar açılmış durumda.
2 / 8
Hem Ürdün'de hem de İsrail'de Ölü Deniz kıyılarında suyun çekildiği yerlerde karstik düden isimli oluşumlar oluşuyor. Kuru kıyılardaki yeraltı tuz birikintileri, büyük yarıklara çöker veya yeraltı suları tarafından yıkanır.
3 / 8
Ölü Deniz'in kuruması, onu besleyen nehrin sorun yaşamasından kaynaklanıyor
4 / 8
Uzmanlar, Ölüdeniz'i eski su seviyesine çıkartmanın ilk yolunun İsrail'in elinde bulundurmaya çalıştığı Ürdün nehrini eski dönemindeki haline getirmek olduğunu söylüyor
5 / 8
Tuz oranının yüksekliği, akarsu çıkışı olmayan göle akan tek önemli kaynak olan Ürdün nehrinin sularının azalması, gölün etrafında büyük olukların oluşmasına, yağmur suyunun azlığı da yıllık su seviyesinin yaklaşık 1 metreye gerilemesine yol açıyor
6 / 8
Kraterlerle bezenmiş bölge, sanki on yıllardır burada güçlü depremler meydana gelmiş gibi görünüyor.
7 / 8
Ölü Deniz kıyılarında toplamda 5.500'den fazla krater varken, 40 yıl önce tek bir krater yoktu
8 / 8
Araştırmalar, ciddi önlemler alınmazsa Ölü Deniz'in 50 yıl sonra tamamen kuruyabileceğini gösteriyor
Yorum yaz