ABD'nin sızdırılan gizli belgelerini yayımlayarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç dahil yasadışı faaliyetlerini ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı, gazetecilik yaptığını kabul etmek yerine, 1917 tarihli Casusluk Yasası'na dayanarak 175 yıl hapis talebiyle yargılamak isteyen Washington'dan yeni bir hamle geldi.
Britanya yargısının Julian Assange'ın akıl sağlığıyla ilgili endişeler nedeniyle ABD'ye iade edilemeyeceği yönündeki kararına ilişkin ABD yönetiminin yaptığı temyiz başvurusu bugün Londra'da görüşülüyor.
'ABD'de gözaltındayken her türlü tedavi sağlanacak'
50 yaşındaki Assange'ı 18 suçlamadan yargılamak için iadesini isteyen ABD, temyizi kazanabilmek için mahkemeye, WikiLeaks kurucusuna ABD'deki yargı süreci boyunca gözaltında tutulacağı hapishanede uzmanların önereceği her türlü klinik ve psikolojik tedavinin sağlanacağı, Assange'ın alacağı hapis cezasını ABD'de değil, kendi memleketi Avustralya'da çekebileceğini taahhüt eden belge sundu.
CIA'in suikast komplosu basına yansımıştı
WikiLeaks avukatları ise ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Assange'ı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığındığı dönemde kaçırma ve öldürme planı yaptığının ortaya çıkmasına dayanarak, ABD'ye iadesi halinde can güvenliğinin olmayacağını belirtti.
Londra'nın dışındaki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesinde tecrit altında tutulan ve hayatının en önemli duruşmasına fiziksel olarak katılmasına izin verilmeyen Assange'ın serbest bırakılmasını isteyenler, mahkeme önünde gösteri düzenledi.
Gazetecilik faaliyeti vurgusu
İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek Assange'ın destekçileri ve avukatları, 'WikiLeaks kurucusunun yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların Britanya insan hakları yasalarını ihlal ettiğini' belirtiyor.
Basın örgütleri, 'Assange'ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü emsal oluşturacağını ve bundan sonra ABD'nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini' vurguluyor.
Haziran 2012'den beri gün yüzü görmedi
Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Assange, 11 Nisan 2019'da Ekvador Büyükelçiliği'nden güç kullanılarak zorla çıkarılıp gözaltına alınmış ve 'kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten' tutuklanarak Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.
Bu suçlamadan mahkum edildiği 50 hafta hapis cezasını dolduran Assange'ın ABD'nin iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti. Duruşmaların ardından 4 Ocak'ta Assange'ın 'intihar riskinin yüksek olduğu, ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle gerçek bir risk altında olduğu' gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti.