DÜNYA

Sudan ordusu komutanı Burhan: Başbakan Hamduk'un sağlığı yerinde, bugün evine dönecek

Sudan ordusunun genel komutanı Abdulfettah el-Burhan, dün tutulanan Başbakan Hamduk'un sağlığının yerinde olduğunu ve bugün evine döneceğini duyurdu.
Sitede oku
Sudan'da Ordu Genel Komutanı Abdufettah el-Burhan, darbenin ardından tutuklunan ve bilinmeyen bir yerde tutulan Başbakan Abdullah Hamduk ve diğer politikacıların akıbetine ilişkin açıklama yaptı.
Başbakan Hamduk'un sağlığının yerinde olduğunu belirten Burhan, bugün içinde evine döneceği bilgisini verdi.
Burhan, yaptığı açıklamada, "Sudan halkı ile adalet, özgürlük ve eşitlik sloganlarıyla Genel Komutanlığa geldikleri sırada anlaştık. Sudan halkının sivil bir hükümete yönelik taleplerini yerine getirmek için mümkün olan her tavizi verdik" dedi.
"Başbakanın inisiyatifi belirli bir zümre tarafından gasp edildi ve silahlı kuvvetler dahil diğerleri, süreçten dışlandı" diyen komutan, "Özgürlük ve Değişim Güçleri'nden bir grup, diğer güçlerin aleyhine olacak şekilde durumdan menfaat devşirdi" ifadelerini kullandı.
Orduya olan düşmanlığı hissettiklerini belirten Burhan, "Geçen hafta silahlı kuvvetlere yönelik bir saldırı ve kışkırtmaya tanık olduk" diye konuşarak, ülkenin birliğini bozmayı ve iç savaş çıkarmayı amaçlayan odaklar olduğunu savundu.
Siyaset sahnesinde orduya karşı bir hoşnutsuzluk gördüklerini belirten Burhan, durumun kontrolden çıkacağına dair korkuların olduğu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ülke tehlikeli bir dönemeçte ve tek çıkış yolu birlik ve uyumdan geçiyor. Son dönemde taraflar, ülkeyi ateşe atmak pahasına kişisel çıkarlarını gözetmeye çalıştılar. Yargının ve kurumlarının bağımsızlığını önemsiyoruz ve bir Anayasa Mahkemesi kurmak istiyoruz."
Burhan, "Siyasi geçişe öncülük etmek için sivil bir hükümet kurmaya kararlıyız ve anayasal metni askıya alınmadı" diye ekledi.
DÜNYA
Sudan'da darbe: Egemenlik Konseyi feshedildi, olağanüstü hal ilan edildi
Yorum yaz