DÜNYA

Almanya, Fransa ve Finlandiya: Büyükelçilerin sınırdışı edilmesine dair Ankara'dan bildirim gelmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osman Kavala'nın AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması için ortak açıklama yapan 10 ülkenin büyükelçileriyle ilgili sınırdışı talimatı verdiğine dair üst üste açıklamalarının ardından dikkatler bugünkü kabine toplantısına çevrildi. Öncesinde Alman hükümeti, Fransa Dışişleri ve Finlandiya Cumhurbaşkanı açıklama yaptı.
Sitede oku
Osman Kavala'nın tutukluluğunun 4. yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın ortak açıklamasını sosyal medyada paylaşan Ankara Büyükelçileri hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'istenmeyen kişi ilan edilip sınırdışı edilmeleri' talimatı verdiğini duyurmasıyla ilgili Berlin ve Helsinki'den açıklama geldi.
DÜNYA
New York Times: 10 büyükelçinin 'Kavala çağrısı'nın arkasında Biden var
Almanya hükümeti ve Finlandiya Cumhurbaşkanlığı, büyükelçilerin sınırdışı edilmesine dair Ankara'dan resmi bildirim almadıklarını söyledi.

'ABD ve Fransa ile istişare halindeyiz'

Alman Hükümeti ve Dışişleri Sözcüleri, olağan basın toplantılarında, diplomatların sınırdışı edilmesine dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan resmi bildirim gelmediğini belirtti. Konuyla ilgili haftasonunda Washington ve Paris'teki ortaklarıyla görüştüklerini aktaran sözcüler 'Türkiye'nin Almanya için önemli bir ortak olduğu' mesajını verdi.

'Anlamakta güçlük çekiyoruz'

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından yapılan yorumlar karşısında endişeli ve şaşkınız, anlamakta güçlük çekiyoruz" diyerek ekledi:
"Ancak Türkiye tarafından henüz resmi bir bildirim yapılmadı. Bekleyip görmek zorundayız. Benzer tehditlerden etkilenen ortaklarla yakın istişare halindeyiz."
"Türkiye ile ilişkiler Almanya dış politikası açısından büyük önem taşıyor... Türkiye'deki bazı gelişmelerden duyulan endişeler, sürekli olarak dile getiriliyor."
DÜNYA
Erdoğan'ın Kavala çağrısı yapan büyükelçileri 'Türkiye'de istemediği' açıklamasına Berlin'den yanıt
Seibert, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi'nin istenmeyen kişi ilan edilmesi durumunda ne tür bir adım atılacağı sorusunu yanıtsız bıraktı.

'İkili ilişkilerin derinliğine ve önemine aykırı olacaktır'

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de şunları söyledi:
"Elbette basında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını gördük. Ancak hafta sonu boyunca sınırdışı etme veya benzeri herhangi bir resmi bildirim almadık. Böyle bir sınırdışı etme, Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin derinliğine ve önemine aykırı olacaktır. NATO müttefikleri arasındaki ilişkiyle de bağdaşmayacaktır."
"Berlin konuyla ilgili hafta sonu boyunca Paris ve Washington'daki ortaklarla temas halinde oldu."
Ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı "Erdoğan'ın Fransa Büyükelçisini sınırdışı etme planlarıyla ilgili Türkiye'den resmi bilgi gelmedi" açıklamasında bulundu.
Helsinki'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto da "Bildiğim kadarıyla Finlandiya, büyükelçinin sınırdışı edilmesine ilişkin diplomatik kanallardan henüz bir bilgi almadı" dedi.
DÜNYA
Alman politikacılardan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki: 'Yaptırım uygulansın'
Bu arada Türkiye'deki etkinliklere katılan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, büyükelçilerle ilgili Türkiye'nin atacağı adımlara ilişkin spekülasyonlara girmeyeceğini söyleyerek ekledi:
"Ama uygun adım ne olabilir? Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olarak da bütün üye devletlerin olduğu gibi Türkiye'nin de bu konseyin kurumlarına riayet etmesi gerekiyor. Örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de bu kurumlarından bir tanesi, onun kararlarına uygun hareket etmesi bekleniyor."
Yorum yaz