Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Moskova'nın gerekli belgeleri göndermekle kalmadığı, bunların EMA'ya ulaştığına dair teyit aldığı ifade edildi.
Açıklamada, "İstişareler sonucunda, EMA'nın talep ettiği belgeler Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandı. Belgeler EMA'ya gönderildi ve teslim alındıkları 30 Eylül'de EMA çalışanı tarafından teyit edildi" ifadelerine yer verildi.
Şu anda EMA temsilcilerinin Sputnik V aşısının onay prosedürü kapsamında Rusya'ya yapacakları ziyaretin detaylarını netleştirme çalışmaları yapıldığını aktaran bakanlık, EMA uzmanlarının Aralık ayında Moskova'yı ziyaret edebileceğinin altını çizdi.
Rus RBK gazetesine konuşan Ederer, Moskova'nın aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması için gerekli belgeleri EMA'ya sunmadığını öne sürmüştü. Ederer, Brüksel'in gerekli tüm belgeleri Rusya Sağlık Bakanlığı'na Temmuz ayında teslim ettiğini ancak Moskova'dan bir yanıt alınmadığını iddia etmişti.
DSÖ: Sputnik V aşısının onayıyla ilgili sorunları çözmeye yakınız
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Fadela Chaib, Sputnik V aşısına acil kullanım izni vermeleriyle ilgili 'sorunları çözmeye yakın olduklarını' söyledi.
DSÖ Sözcüsü Chaib, İsviçre’nin Cenevre kentindeki bir basın toplantısında ilgili soruya, "(Sputnik V aşısının onayına ilişkin) sorunların çoğunu yavaş yavaş gidermekteyiz" yanıtını verdi.
Sözcü, örgütün Rus aşısına acil kullanım iznini ne zaman verebileceği hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.
Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, geçen haftaki açıklamasında, Sputnik V aşısının DSÖ tarafından onaylanmasının önündeki tüm engellerin kalktığını belirtmiş, geriye sadece birtakım evrakların bir araya getirilmesi gibi idari işlerin tamamlanmasının kaldığını söylemişti.
Şimdiden 70 ülkede onaylı
DSÖ tarafından onaylanması, Sputnik V aşısının çok daha fazla ülkede kullanılmasının önünü açmış olacak. Bunun yanında, Rus aşısı şimdiden Türkiye dahil 70 ülkede kullanım izni almış durumda.
Sputnik V viral vektör yöntemiyle geliştirildi
Sputnik V aşısı, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Gamaleya Enstitüsü tarafından viral vektör ismi verilen yöntemle geliştirildi. Söz konusu yöntemde, koronavirüs parçacıklarını vücudun diğer bölgelerine taşıması için zayıflatılmış bir virüs kullanılıyor.
Vücut bu yöntemle koronavirüsün genetik kodunun bir bölümüne maruz bırakılıyor. Bu da bağışıklık sisteminin, gerçekten karşılaştığında koronavirüsle savaşabilmesini sağlıyor.
Sputnik V aşısının koronavirüse karşı sağladığı kanıtlanmış yüksek koruma, İngiliz The Lancet dahil pek çok bilimsel yayında belgelendi.