POLİTİKA

Erdoğan: Adaleti sağlamanın ölçüsü, sosyal medyada atıp tutan kalabalıkların tutumu değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hakim ve savcılara "Adaleti sağlamanın ölçüsü, sosyal medyada atıp tutan kalabalıkların tutumu değil kanundur, nizamdır, mahşeri vicdandır. Vicdanınızla kararlarınız arasına hiçbir gücün, hiçbir maddi değerin girmesine müsaade etmeyin" diye seslendi.
Sitede oku
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde '24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde açıklamalarda bulundu.
Sözlerinin başında mesleki eğitim süreçlerini birincilikle bitiren kadın hakim ve savcıları kutlayan Erdoğan, 'son 19 yılda adliye kapısını adaletin kapısı haline getirmek için tarihi nitelikte birçok adım attıklarını' söyledi.
Erdoğan, "Adalet mülkün temeli olduğu kadar, kalkınma ve büyümenin de lokomotifidir. Temel ve hak özgürlüklerin teminat altına alınmadığı, adalete güvenin zedelendiği bir toplumda siyasi iradenin kalkınmaya yönelik yapacağı hamleler de eksik kalmaya mahkumdur" ifadesine yer verdiği açıklamasına şöyle devam etti:

'Geciken adalet, adalet değildir'

"Adaleti, temel hak ve özgürlükleri, hukuku ve insani değerleri hiçe sayan ülkelerin ayakta kalamayacağını acı bir şekilde göstermiştir. Adalet terazisinin doğru tartması kadar adaletin gecikmemesi de önemlidir. Geciken adalet, adalet değildir. Türk adaletine, hakimlerimize, savcılarımıza, avukatlarımıza yakışır, adalet sarayları inşa ediyoruz. 2002 yılından bu yana inşa ettiğimiz modern 275 adalet hizmet binasıyla, adliyelerimizin altyapı eksikliklerini giderdik.

'Reform irademizi daima canlı tuttuk'

Haksız ithamlara ve eleştirilere rağmen 2002'den bu yana ülkemizde adaleti hakim kılmak, insan hakları ve demokrasi standartlarını yükseltmek için reform irademizi daima canlı tuttuk. Türkiye'yi sadece ekonomide ve demokraside değil, temel hak ve özgürlükler alanında da büyütmenin çabası içerisinde olduk."

'Alternatif çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz'

Adalet sisteminin işleyişini güçlendirmenin, gelecek dönemde de öncelikleri olacağını belirten Erdoğan, "Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Böylece külfeti azaltan, zahmeti kaldıran, yargının iş yükünü düşüren bir alternatif çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bugün bir hakime düşen yıllık dosya sayısı adli yargıda 709, idari yargıda 408'dir" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, sözlerini noktalarken hakim ve savcılara şöyle seslendi:
"Hakimin, savcının lisanı makul sürede vereceği adil karardır. Önünüze gelecek her dosyanın içinde en az bir insanın hikayesi, en az bir insanın istikbali ve kaderi olduğunu asla unutmayın. Vazifenizi icra ederken hukukun üstünlüğü ilkesine ve masumiyet karinesine lütfen leke sürdürmeyin. İnancı, konumu, kökeni, kimliği ne olursa olsun tek bir vatandaşımızın dahi hakkının, hukukunun yenilmesine rıza göstermeyin.

'Vicdanınızla kararlarınız arasına hiçbir gücün girmesine müsaade etmeyin'

Adaleti sağlamanın ölçüsü, sosyal medyada atıp tutan kalabalıkların tutumu değil kanundur, nizamdır, mahşeri vicdandır. Vicdanınızla kararlarınız arasına hiçbir gücün, hiçbir maddi değerin girmesine müsaade etmeyin. İnşallah sizlerin de çabalarıyla adalet sistemimizin işleyişini güçlendirecek, yargıya ve kararlarına güveni en üst düzeye çıkarmaya devam edeceğiz. "
Yorum yaz