Taliban kontrolünde Afganistan

Taliban’dan Rusya’ya BM’nin yaptırımlarının kaldırılması için arabuluculuk çağrısı

Taliban geçici hükümetinde Kültür ve Haberleşme Bakan Yardımcısı görevinin verildiği Zabihullah Mücahid, Rusya’nın yaptırım baskısının azaltılması ve ülkenin yeniden inşasında BM ile Afganistan arasında arabulucu rolü oynayabileceğini söyledi.
Sitede oku
Sputnik’e konuşan Taliban'ın* Kültür ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Mücahid, “Rusya bizimle BM arasında yeni arabulucu olabilir. Yaptırım baskısının azaltılması konusunda da bu rolü oynayabilir. Rusya’dan ayrıca bölgede ve özellikle Afganistan’da barışçıl yolla istikrarın sağlanması, ülkemizin yeniden inşa sürecinde katkı sunmasını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Mücahid, Afganistan’daki yeni hükümetin yaklaşan BM Güvenlik Konseyi toplantılarında Kabil için elle tutulur olumlu sonuçlar elde edilmesini umduğunu ifade etti.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, şimdilerde BMGK’nın kısıtlayıcı tedbirlerinin kaldırılması konusunun görüşülmediğini söylemişti.

‘Gani’nin değil, götürdüğü maddi kaynakların geri dönmesini istiyoruz’

Mücahid, Taliban’ın Afganistan’dan kaçan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin değil, yanında götürdüğü paraların iade edilmesini istediğini söyledi.
Mücahid, “Eşref Gani ülkenin kaynaklarını götürdü, onların geri getirilmesini talep ediyoruz. O kaynaklar halka ve bankalarımıza ait” dedi.

‘Topraklarımızda yabancı askerlerin bulunmasına izin vermeyeceğiz’

Mücahid, “Dünya ile, ABD ve başkalarıyla etkileşime girebiliriz, ancak topraklarımızın başka ülkelere karşı saldırganlık için kullanmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu nedenle yabancı askerlerin Afganistan topraklarında bulunmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Mücahid, teröristlerle kendi imkanlarıyla başa çıkabildiklerini söyledi.

‘Rusya ekonomi, Türkiye eğitim alanında yardım edebilir’

Mücahid ayrıca, “Net projeler hakkında bilgim yok, ancak bize farklı halklar yardım edebilir. Rusya Afganistan’da ekonomi, ticari ve yatırım projelerine yardım edebilir, başka ekonomik meselelerde de yardım sunabilir. Türkiye de eğitim konusunda bize yardım gösterebilir. Başka ülkeler de bize katkıda bulunabilir” ifadelerini kullandı.
*Rusya ve diğer ülkelerde yasaklı terör örgütü.
Yorum yaz