Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerin Kırım’daki seçimleri tanımadıkları açıklamasıyla ilgili konuşan Malışev, “Bu seçimlerin ne kadar meşru ve prosedürlere uygun biçimde gerçekleştiriliyor olduğundan bağımsız, önceden hazırlanmış bir program. Kırım’a, hatta artık tüm ülkeye, tüm Rusya’ya karşı uygulanan bir çifte standart. Yapılan açıklamalar bunu çok açık şekilde gösteriyor” dedi.
Malışev, bu tür söylemlerin bir önem taşımadığını, Kırımlılar için önemli olanın sonuçların Rusya’da tanınması olduğunu ifade etti.
Avrupa Parlamentosu, Türkiye, Fransa, İngiltere, Gürcistan ve Ukrayna’nın aralarında bulunduğu bazı ülkeler yarımadadaki seçimleri tanımadıklarını bildirmişti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kırım'da gerçekleştirilen Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerinin, Türkiye açısından hukuki bir geçerliliği bulunmadığını belirtmişti.
Kırımlı vekilden Erdoğan'ın sözlerine ilişkin açıklama
Öte yandan Kırımlı vekil Yuriy Gempel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım'ı bizzat ziyaret edip yarımadanın nasıl yaşadığını ve geliştiğini görmesi gerektiğini söyledi.
Kırım Parlamentosu Halk Diplomasisi ve Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Gempel, Erdoğan'ın Kırım'ın 'ilhakı' ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Gempel, "Erdoğan, Kırım'a bizzat gelebilir ve Kırım Tatarları da dahil tüm halklara eşit hakların garanti edildiği çok uluslu Kırım'ın nasıl yaşadığına ve geliştiğine ikna olabilir" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Kırım’ın ihlak edildiğini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasının önemli olduğunu söylemişti.