SEYİR HALİ

Doğu Perinçek: Din kurallarına göre toplumu ve devleti düzenleyemezsiniz

Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek “Din vicdanda kalmalıdır. Vicdandan çıkıp toplumu düzene sokamaz. İktisadi düzeni belirleyemez. Siyasal düzeni belirleyemez. İnsanlar inanabilir ve ibadet edebilir. Bu onların özgürlüğüdür. İbadetleri de koruma altındadır ama siz din kurallarına göre toplumu ve devleti düzenleyemezsiniz” ifadelerini kullandı.
Sitede oku
RS FM’e konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yargıtay binasının Diyanet İşleri Başkanı’nın duaları ile açılmasını, Cumhur İttifakının oy oranlarını Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.
Perinçek, Yargıtay binası açılışı konusunda şunları söyledi:
“Yargıtay’ın açılışında dinsel bir tavır alınması çok açık din istismarıdır. Böyle bir şeye başlamaları aynı zamanda kendilerinin 19 senedir niçin bunu yapmadıkları sorusunu da gündeme getirir. Türk milletini ve insanlığı ilgilendiren şudur: Devlet ve din işleri birbirinden ayrılmak durumundadır. Bu Cumhuriyetimizin en temelinde olan ilkedir. Din vicdanda kalmalıdır. Vicdandan çıkıp toplumu düzene sokamaz. İktisadi düzeni belirleyemez. Siyasal düzeni belirleyemez. İnsanlar inanabilir ve ibadet edebilir. Bu onların özgürlüğüdür. İbadetleri de koruma altındadır ama siz din kurallarına göre toplumu ve devleti düzenleyemezsiniz. Zaten düzenleyemezler. Ellerinde bütün yetkiler olsun. O kudretle hiç kimse altıncı-yedinci yüzyılın kurallarına göre Türkiye’yi düzenleyemez.”

‘En büyük yargıcın bu tür resmi törenlerde dinin istismar edilmeyeceğini ifade etmesi ve katılmaması gerekirdi’

Perinçek “Burada sorumluluk Cumhurbaşkanı’nda ve Yargıtay Başkanı’ndadır. Diyanet İşleri Başkanı ‘Ben oraya gelip dua edeceğim’ diye bunu yapmadı. Hükümet ‘Gel, burada dua et’ diye onu çağırdı. Burada sorumluluğu doğru saptamak gerekir. Cumhurbaşkanımız bu yanlışı yapmıştır. Yargıtay Başkanı’nın da ‘böyle şey olmaz’ demesi gerekirdi. Yargı geleneğimizde yargının doruğundaki kişidir. Hukukun ve adaletin temsilcisidir, en büyüğüdür. En büyük yargıcımızdır. En büyük yargıcın da Anayasanın laiklik ilkesini ve hukukun temellerini savunup, bu tür resmi törenlerde dinin istismar edilmeyeceğini ifade etmesi ve katılmaması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de Yargıtay’ın açılışında dua yaparak kazanabilecekleri bir insan yok’

Perinçek, Yargıtay binasını açılışında yapılanların seçimlerde yol açabileceği etkileri “Ben bunu AK Parti açısından da son derece akla ve mantığa aykırı görüyorum. Yargıtay’ın açılışında dua yaparak kazanabilecekleri bir insan yok, Türkiye’de. Belki bazı insanları tutabilirler ama Türkiye’nin geleceğine bu tavırla ağırlık koymaları, seçim kazanmaları mümkün değil. Buna alkış tutacak yüzde 2-3 bir kesim vardır. Onlar zaten onlara oy veriyor. İttifakların arasında olan gri kesim, Cumhuriyet değerlerine bağlı çağdaş bir Türkiye ve üretimden yana olan kesimdir. Oraya dua yaparak seslenemezsiniz. Millet İttifakına yani Biden tayfasının yanına itersiniz” diye aktardı.
Yorum yaz