DÜNYA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Austin ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Savunma Bakanı Andrey Taran, Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştü.
Sitede oku
Washington'da ziyarette bulunan Zelenskiy ve Bakan Taran, Pentagon'da Bakan Austin ve üst düzey savunma yetkilileri ile bir araya geldi.
Austin, meslektaşı Taran ile ABD-Ukrayna Stratejik Savunma İlişkileri Çerçeve Mutabakatını imzalayarak Ukrayna ile ilişkileri güçlendirme sözü verdi.
Bakan Austin, "Mutabakat, iş birliğimizi geliştirmesini ve Ukrayna'nın NATO üyelik hedeflerini destekleyecek savunma ve savunma sanayi reformlarını uygulamak ve Karadeniz'in güvenliği, siber ve istihbarat paylaşımı alanlarına iş birliğimizi derinleştirmek gibi ortak önceliklerimizi ilerletecektir" dedi.
Austin ayrıca Taran ile bir Araştırma, Geliştirme, Test ve Değerlendirme anlaşması imzalayacaklarını dile getirerek, "ABD, ülkelerinin toprak bütünlüğünü koruyabilmeleri, sınırlarını güvence altına alabilmeleri ve NATO ile birlikte çalışabilirliğini geliştirebilmeleri için Ukrayna güçlerini desteklemek üzere 2014'ten bu yana 2.5 milyar dolardan fazla taahhütte bulundu" değerlendirmesinde bulundu.
DÜNYA
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Washington’a iş ziyaretine gitti
Tercüman aracılığıyla konuşan Zelenskiy ise Kabil'de öldürülen 13 ABD askeri için taziyelerini sundu.
Ukrayna birliklerinin tahliye çabaları sırasında ABD birliklerine yardım ettiğini ve yüzlerce ve binlerce canın kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirten Zelenski, "Özellikle 8 yıldır üst üste Rusya ile savaşta doğu Ukrayna'daki askerlerimizin hayatını kaybettiğimizi göz önünde bulundurarak kaybınızı iyi anlıyoruz" dedi.
Zelenski yarın Beyaz Saray'da Biden ile görüşecek.
İkili ayrıca araştırma, geliştirme, test ve değerlendirme alanındaki projelere yönelik hükümetlerarası bir anlaşma imzaladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, savunma alanında ortak araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönelik sözleşmelerin imzalanması için uluslararası yasal temeller oluşturuluyor. Özellikle de ABD’den yatırımların çekilmesi suretiyle ileri savunma teknolojilerinin tanıtılması, silah ve askeri teçhizatın modernize edilmesi konusunda projelerin başlatılması için koşullar yaratılıyor.
Anlaşama ayrıca silah ve askeri teçhizatların test edilmesine, bilimsel araştırma çalışmalarının gerçekleştirilmesine, Ukrayna’da bulunmayan ekipman ve teknolojileri kullanarak bunların etkinliğinin değerlendirilmesine olanak veriyor. Ukrayna’daki bilimsel araştırma kuruluşları böylelikle ABD tarafının projelerin uygulama çalışmalarına katılabilecek.
Bununla birlikte anlaşma ile NATO üyesi ülkelerin standartları göz önünde bulundurularak Ukrayna ve ABD’nin ürün ve hizmetlerinin üçüncü ülke pazarlarında tanıtılması da öngörülüyor.
Yorum yaz