Taliban kontrolünde Afganistan

Rusya: Henüz Taliban’ı Afganistan yönetimi olarak görmüyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan’da geçiş hükümetiyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını ama henüz Taliban’ı tanımanın söz konusu olmadığını belirtti.
Sitede oku
Zamir Kabulov, bugünkü basın toplantısında, Rusya’nın Afganistan’da geçiş hükümetiyle çalışıp çalışmayacağı sorusuna, “Biz her zaman geçiş hükümeti fikrine destek verdik, elbette onlarla çalışacağız” ifadesini kullandı.
Kabulov, Afganistan’da iktidar geçişinin barış yoluyla gerçekleşmesi durumunda Rusya’nın Taliban’ı meşru yönetim olarak tanımaya hazır olup olmadığı sorusuna, “Hayır, henüz tanımadık, ama her şeyin bir zamanı var, bekleyip göreceğiz” dedi.

‘BMGK’yı Afganistan için acil toplanmaya çağırdık’

Rusya’nın, ortaklarıyla birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Afganistan için acil toplanması yönünde yakından çalıştığını dile getiren Kabulov, “Toplayacağız. Ama bu durumu değiştirmez. Daha önce düşünmek gerekiyordu, şimdi toplanmanın bir anlamı yok” dedi.

‘Gani, ABD uçağıyla kaçmış olabilir’

Afganistan’ı terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Rusya’ya sığınmış olabileceği yönündeki iddiaları değerlendiren Kabulov, “Sanmıyorum, bunun için Rus vizesine sahip değil. Amerikalılar diplomatlarının ve diğerlerin tahliyesiyle uğraşıyor, onlara ait uçaklardan biriyle kaçmış olabilir” ifadesini kullandı.
Yorum yaz