DÜNYA

Yangınlar için suç duyurusu: 'Tek bir ihalede THK uçaklarının bakımı için gerekli paranın altı katı harcandı'

Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, 2019 yılında THK'nin saf dışı bırakıldığı ihaleyle kurumun söndürme uçaklarının bakımı için gerekli paranın altı katı harcandığı gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin de aralarında bulunduğu görevliler hakkında suç duyurunda bulundu.
Sitede oku
Türkiye'nin birçok noktasında çıkan orman yangınlarıyla mücadele altıncı günde devam ederken, konuyla ilgili tartışmalar da savcılığa taşındı.
T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, 2019 yılında THK'nin saf dışı bırakıldığı ihaleyle kurumun söndürme uçaklarının bakımı için gerekli paranın altı katı harcandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Çalıkuşu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakan yardımcıları, Orman Genel Müdürü ve yardımcıları ile 2019 tarihli yangın söndürme ihale şartlarını hazırlayan, onay veren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Çalıkuşu, bu isimlerin, görevi kötüye kullanma, bilinçli taksir ile orman yangınına, can ve mal kaybına neden olmak suçlarından soruşturulmalarını istedi. Dilekçede, Türk Hava Kurumu’nun 2019’dan itibaren söndürme ihalelerinde saf dışı bırakıldığı belirtilirken, bu boşluk nedeniyle kiralanan uçaklara, kurumun uçaklarının bakımı için gerekli paranın dört katı kadar masraf yapıldığı savunuldu.
Çalıkuşu, Ankara Başsavcılığı’na yönelik dilekçesinde, 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni anımsattı.
Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, "Ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi, ıslahı ve bakımı, çölleşme ve erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve ormanla ilgili mera ıslahı konularında politikalar oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmak" ile görevli olduğunu belirtti.

'Yangın görevi bakanlığın'

Dilekçede, kararnameye göre, "Ormanların geliştirilmesini, usulsüz ve kanunsuz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara, muhtelif zararlılara karşı korunmasını ve gerekli kontrolleri sağlamak" görevinin bakanlığa ve Orman Genel Müdürlüğü’ne verildiği kaydedildi.

'2019’a kadar THK ile çalışıyordu'

Dilekçede, şöyle devam edildi:

'Filo kurulmadı'

Yorum yaz