YAŞAM

TEMA Vakfı'ndan Ordu Raporu: Kentin yüzde 74’ü için maden ruhsatı verilmiş

Maden mevzuatının Türkiye genelinde yarattığı tehdidi ortaya koyabilmek için çalışmalarını sürdüren TEMA Vakfı, Ordu'nun madencilik raporunu açıkladı. Rapora göre, zengin canlı tür çeşitliliği, su varlığı, doğası, tarım alanlarıyla öne çıkan ve Türkiye fındık ihracatının merkezi olan kentin yüzde 74’ünün madenlere ruhsatlı olduğu belirtildi.
Sitede oku
2020 yılında Kaz Dağları Raporu'nu paylaşan, ardından da Artvin Raporu'nu hazırlayan TEMA Vakfı, Ordu için hazırladığı maden raporunu yayınladı.
Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, Türkiye genelinde, doğa ve tarım alanlarının, su varlıklarının ve kültürel mirasın madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehditleri ortaya koymaya devam eden TEMA, Ordu’nun yüzde 74’ünün maden ruhsatlı olduğunu açıkladı.
Ordu ili özelinde hazırlanan raporda, kentin Türkiye’nin en önemli doğa, tarım ve kültür merkezlerinden biri olduğu vurgulanarak, doğası, su varlıkları, meraları ve fındık bahçeleriyle Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ve tarımsal üretiminin teminatı olduğu belirtildi.
Vakıf, Ordu’nun 435 adet IV. Grup maden ruhsatı ile tehdit altında olduğunu ve mevcut ruhsat sahalarının hayata geçmesi halinde, bölgenin toprağının, suyunun, doğal varlıklarının, yöre insanının sağlığının ve tarıma dayalı ekonomisinin telafisi imkansız zararlar göreceğini ileri sürdü.

'Kanunda yapılan değişiklik doğayı tahrip ediyor'

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Maden Kanunu’nda yapılan değişikliklerin, doğa alanları, tarım alanlarını, meraları ve kültür miraslarını madencilik faaliyetlerine açtığını söyledi.
Ataç, mevcut Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikler nedeniyle, tüm koruma statülerinin yok sayıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
TEMA tarafından hazırlanan raporda, Ordu'da madencilik çalışmasının ilk bulguları şu şekilde açıklandı:
SORUN SADECE ORDU’NUN DEĞİL
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği de yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu günlerde hala kapasitesini artırmaya çalışan altın madeni düşünüldüğünde bu sadece iki köyün veya bir ilçenin değil tüm Ordu ilinin sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Bu günden itibaren Ordu ilinde yaşayan tüm hemşehrilerimizi bu felakete karşı ses yükseltmeye, itiraz kanallarını kullanarak itirazlarını dile getirmeye, bir araya gelmeye ve Ordu ilinin geleceği hakkında sorumluluk almaya davet ediyoruz."
Yorum yaz