ABD’nin güçlerini çekmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamasının planlanması konusuyla ilgili Sputnik’e konuşan Mohib, “Türkiye ile bu anlaşma üzerinde çalışıyoruz, bürokratik meseleleri çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Fakat daha vaktimiz var, bu anlaşmanın oluşturulabilmesi için çalışıyoruz” dedi.
Mohib, hava trafiği denetçilerinin eğitimi gibi, havalimanını işletilmesini sağlamaya yönelik bazı teknik konuların çözüme kavuşturulamadığını ifade etti.
Mohib, “NATO’dan partnerlerimizden biri, yani Türkiye’nin eğitim tamamlanıncaya kadar havalimanının teknik sorunlarıyla meşgul olabilmesi, bizim de bu bölgeyi Afganların sorumluluğuna verebilmemiz için şimdi bir çeşit geçiş dönemi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, güçlerini ABD’nin güçlerini çekmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamayı planladığını ifade etmişti. Savunma Bakanı Hulusi Akar da havalimanıyla ilgili henüz bir karar alınmadığını, temasların süreceğini belirtmişti.
ABD askerleri Afganistan'ın başkenti Kabil'e 50 kilometre mesafede yer alan Bagram Hava Üssü’nü boşaltmıştı.
'Taliban'a yönelik karşı saldırılar planlıyoruz'
Mohib, Afgan hükümet güçlerinin Taliban tarafından ele geçirilen kuzey bölgelerde karşı saldırılar planladığını söyledi.
Kuzey bölgelerde Taliban'a yönelik karşı saldırılar düzenlenip düzenlenmeyeceğine dair soruya "Kesinlikle, mutlaka" yanıtını veren Mohib, "Taliban, ABD'li ve yabancı birliklerin çekilmesiyle oluşan boşluktan yararlanmaya karar verdi ve uyarıda bulunmadan saldırıya başladı. Afgan güvenlik güçlerini gafil avladı, zira dediğim gibi savaş değil barış bekliyorduk" ifadelerini kullandı.
'Rusya'yla silah tedarikine ilişkin müzakereler yürütmüyoruz'
Mohib, Afganistan hükümetinin Rusya'yla silah tedariki konusunda müzakereler yürütmediğini kaydetti.
Mohib, Rusya'yla yapılan müzakerelerin tarafların pozisyonlarını yaklaştırmakla ve hem Afganistan'ın hem de tüm bölgenin karşı karşıya kaldığı tehditlere ilişkin ortak anlayış oluşturmakla ilgili olduğunu, ortak anlayışın bilgi alışverişini ve teknik kapasitelerin müşterek kullanımını kapsayabileceğini ifade etti.
'ABD'nin çekilmesi, her türlü tehdide karşı ortak mücadele etme imkanı sunacak'
ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesini de değerlendiren Mohib, bu sürecin Kabil'e bölgeyle güçlerini birleştirme, böylece hem teknik hem de siyasi düzeyde karşılıklı güven ve işbirliği yoluyla her türlü tehdide karşı ortak mücadele edilmesini sağlama fırsatı sunacağını belirtti.
Mohib'e göre ABD'nin eylemleri, tüm güçlerin yeni hükümette temsil edilmesini sağlama imkanı da sunacak.
Bu arada Mohib, ABD'nin vermeyi planladığı silahların çoğunu Afganlara teslim ettiğini ve onları halkı ve ülkenin toprak bütünlüğünü savunmak için kullandıklarını ekledi.