DÜNYA

Putin, Rusya'nın yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi'ni onayladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi'ni onayladığı belirtildi.
Sitede oku
Rusya hükümetinin yasal düzenlemelerinin yayınladığı resmi sitede kamuoyuyla paylaşılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın temel stratejik planlama belgesi olan Ulusal Güvenlik Stratejisi'nin onaylanmasını öngören kararnameyi imzaladı.
İmzalandığı andan itibaren yürürlüğe giren strateji belgesinde "Rusya, ekonomik dayanıklılığını tüm dünyaya gösterdi ve dış yaptırım baskısına karşı koyma kabiliyetini kanıtladı. Ekonominin temel sektörlerinde ithalata olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Ülkemizin gıda ve enerji güvenliği seviyesi yükseldi" dendi.
"Rusya'yı dizginlemeyi hedefleyen politikanın karşısında ülkenin egemenliğinin, bağımsızlığının, devlet ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi, Rus toplumunun geleneksel manevi ve ahlaki temellerinin korunması, savunma ve güvenliğin sağlanması ile Rusya'nın içişlerine müdahalenin önlenmesi ülkemiz için hayati öneme sahiptir" diye devam eden strateji belgesinde Rusya'nın ulusal çıkarlarını yabancı devletlerin hasmane eylemleri de dahil dış ve iç tehditlerden korumak için uzun vadeli eğilimler dikkate alınarak ülkenin mevcut kazanımlarının ve rekabet avantajlarının daha etkili şekilde kullanılması gerektiği vurgulandı.
DÜNYA
Putin, tıbbi kontrendikasyonları bulunanların silah edinmesini yasaklayan yasayı imzaladı
Modern dünyanın bir dönüşüm sürecinden geçtiğinin kaydedildiği belgede "Dünyada artan istikrarsızlık, radikal ve aşırılıkçı eğilimlerin artması, giderek kesinleşen devletler arası ihtilafları iç ve dış düşmanlar arayarak çözme girişimlerine, ekonominin ve geleneksel değerlerin çökmesine ve temel insan hak ve özgürlüklerinin görmezden gelinmesine yol açabilir" ifadelerine yer verildi.
NATO'nun nükleer silahların potansiyel kullanımına dönük tatbikatlarının Rusya'nın karşı karşıya olduğu askeri tehditlere yenilerini eklediğinin belirtildiği belgede "Rusya'nın karşı karşıya olduğu askeri tehlikeler ve askeri tehditler, Rusya'ya, müttefiklerine ve ortaklarına baskı yapma girişimleri, Rusya sınırlarına yakın bölgelerde NATO askeri altyapısının kurulması, artan casusluk faaliyetleri, Rusya'ya karşı büyük askeri birliklerin ve nükleer silahların kullanılmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığı tatbikatlar nedeniyle daha da artıyor" dendi.
Psikolojik enformasyon sabotajlarının ve Batılılaşmanın Rusya'nın kendi kültürel egemenliğini kaybetme tehdidini artırdığının altı çizilen belgeye göre Rusya ve dünya tarihini tahrif etme, tarihi gerçekleri çarpıtma ve tarihsel hafızayı yok etme girişimlerinin arttığına, kötü niyetli kişilerin Rusya'da etnik ve mezhepler arası çatışmaları kışkırtmaya çalıştığına dikkat çekildi.
Belgeye göre Aaya Pasifik bölgesinde güvenilir bölgesel istikrar ve güvenlik mekanizmaları geliştirilmesi amacıyla Çin'le tam teşekküllü ortaklık ve stratejik işbirliği yapılması ve Hindistan'la imtiyazlı stratejik ortaklık kurulması, Rusya'nın dış politika önceliklerinden biri haline geldi.
Belgenin sonuç bölümünde "Bu stratejinin uygulanması, Rusya halkının korunmasına, insan potansiyelinin geliştirilmesine, vatandaşların yaşam kalitesinin ve refahının iyileştirilmesine, ülkenin savunma kabiliyetinin güçlendirilmesine, Rus toplumunun birlik ve bütünlüğüne, ulusal kalkınma hedeflerine ulaşılmasına, Rusya'nın rekabet gücünün ve uluslararası prestijinin artırılmasına katkıda bulunacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Yorum yaz