DÜNYA

Yeni İran Cumhurbaşkanı seçilen Reisi'den ilk basın toplantısı: Dış politika nükleer anlaşmadan ibaret olmayacak

Batı karşıtı cepheden olan ve ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Reisi, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk basın toplantısını düzenledi. Aşırı muhafazakar yargıç, hükümetinin yürüteceği diplomasinin nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili devam eden müzakerelerle sınırlı olmayacağını, tüm dünyayla etkileşime gireceklerini açıkladı
Sitede oku
18 Haziran İran cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan aşırı muhafazakar kanattan İbrahim Reisi, dış politikanın 2015 tarihli nükleer anlaşmadan ibaret olmayacağını, tüm dünyayla etkileşim halinde olacaklarını söyledi.
Yargı Erki Başkanı ve en kıdemli yargıç konumunda olup ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Reisi, seçilmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında, 'hükümetinin yabancı ülkelerle diplomasi yürütmeye devam edeceğini, bu yaklaşımın nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili devam eden müzakerelerle sınırlı olmayacağını' açıkladı:
"Ulusumuz baskılara direndiğini göstermiştir ve onların da hükümetimizin dış politikasının nükleer anlaşma ile başlamadığını ve nükleer anlaşma ile sınırlı olmayacağını bilmeleri gerekir. Dış politikada tüm dünya ülkeleri ile angajman, geniş ve dengeli bir etkileşimi ilke edineceğiz."
"İran halkının çıkarlarını nükleer anlaşmaya bağlamayacağız" diye ekleyen Reisi, 'Tahran'ın sırf müzakere olsun diye nükleer müzakereler yürütmeyi planlamadığını ve sonucun ülkenin egemen çıkarlarına uygun olması gerektiğini' belirterek "Ülkemizin çıkarları garanti edilmezse nükleer anlaşma müzakere etme niyetinde değiliz" vurgusunu yaptı.
Eski Başkan Donald Trump'ın ABD'yi İran'la nükleer anlaşmanın tarafları arasından çıkarmasını eleştiren ve üzerine getirdiği yaptırımların anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini belirten Reisi, 'Washington'ın anlaşmaya geri dönmesi ve taahhütlerini yerine getirmesi' çağrısını yaptı.
'Anlaşmanın uygulanabilmesi için ABD yaptırımlarının tümüyle kalkması gerektiğinin' altını çizen Reisi, 'nükleer anlaşmanın fiilen geçersiz hale gelmesinin tek sorumlusunun ABD olmadığına, Trump'ın çekilmesinin ardından AB'nin de anlaşma uyarınca üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmediğine' dikkat çekti.
Trump'ın yerine seçilen Joe Biden'ın yönetimi, nükleer anlaşmaya geri dönülse bile bazı yaptırımların yerinde kalabileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.
ABD ile müttefiklerinin nükleer anlaşmanın içine dahil ederek sınırlamaya çalıştığı İran'ın balistik füze programının müzakerelerin bir parçası olamayacağını kaydederek "Pazarlığa kapalı" restini çeken Reisi, 'hükümetinin önceliğinin bölgedeki komşularla ilişkileri düzeltmek olacağını, ancak Suudi Arabistan ile müttefiklerinin Yemen'e 6 yıldır devam ettirdikleri askeri ve siyasi müdahaleyi derhal durdurmaları gerektiğini' söyledi.
Ağustosta İran Cumhurbaşkanlığını Hasan Ruhani'den devralacak İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960'ta Meşhed kentinde doğdu, devrim lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin talimatıyla 1988 yılında hapisteki binlerce muhalifin idam kararını veren 4 kişilik 'ölüm komitesi'nde yer aldı. Siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009'daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı rol gerekçesiyle Kasım 2019'da ABD'nin yaptırım listesine alınan ve İsrail hükümeti tarafından 'Tahran celladı' diye nitelenen Reisi, meseleyle ilgili kamuoyuna ilk açıklamasını bugünkü basın toplantısında yaptı.
'İnsanların haklarını ve güvenliğini savunduğu için ödüllendirilmesi gerektiğini' öne süren Reisi, 'ABD'nin insan hakları gerekçesiyle kendisine yaptırım uygulamasının yargıç olarak görevini yapmasından kaynaklandığını' dile getirerek şunları söyledi:
"Nerede olursam olayım bir hukukçu olarak insan haklarının ve insanların güvenliğinin ve rahatının savunucusu olmaktan gurur duyuyorum. Görevim süresince yaptığım tüm eylemler her zaman insan haklarını savunma yönünde olmuştur. Bugün de cumhurbaşkanlığı görevinde kendimi insan haklarını savunmakla yükümlü hissediyorum."
Yorum yaz