YAŞAM

Tepki çeken heykeller için 'Bunu biz yaptık' diyen çıkmadı: 'Bu iş sanattan uzak kişilerin, kopyacıların eline düştü'

Kamuoyu son dönemde bazı şehir ve kasabalarda yöreyi temsilen yaptırılmış 'heykelleri' tartışıyor. Bu alandaki en eski firmalardan birinin sahibi olan Necati İnci, "Bu iş sanattan uzak kişilerin, kopyacıların eline düşünce bu hale geldi. Sosyal medyadaki heykelleri yapanlara kızmıyorum. O kadarı istenmiş onlar da yapmış" diyor.
Sitede oku
Sosyal medyada çeşitli şehirlerde çekilmiş heykel fotoğrafları, birçok kez tartışma konusu oldu. Çok sayıda eleştiri alan heykellerden, heykelleri yapanların da rahatsız olduğu öğrenildi.
Hürriyet gazetesinden Musa Kesler'in haberinde "Adeta üç boyutlu karikatürleri andıran bu ‘eserleri’ yapan ustalar ve firmalarla konuştuk. Ancak hiçbir heykel için 'Bunu biz yaptık' diyen çıkmadı" vurgusu yer aldı.
Habere göre, heykel üretimi yapan Yakup Koçak da diğer meslektaşları gibi 'kim ne isterse onu yapıyoruz' dedi. 
Bu sektörün en büyük firmalarından birinin sahibi olan Halil Kelikoğlu,  yaklaşık 30 yıldır Ankara’da bu tür heykeller üretiyor. "Mimar, heykeltıraş değilim. Benim işim ticaret" diyen Kelikoğlu “Daha evvelden toptan inşaat malzemesi satıyordum. Bu işe tesadüfen girdik, şimdi de çıkamıyoruz” diye konuştu. 
Ağırlıklı olarak fiberglas heykel ve maketler ürettiklerini söyleyen Keklikoğlu şöyle konuşuyor:

'Tepki görenler en ucuzları'

'Zanaatımıza laf geliyor'

Yakup Koçak da Dolapdere’deki mütevazı atölyesinde üretim yapıyor. Sosyal medyada dolaşan fotoğrafları o da görmüş. “Uyduruktan şeyler bunlar. Liyakatsiz ve ehil olmayan kimseler yapmış” diyerek tepki gösteriyor. “Bizim işimiz hem zanaat hem sanat” diye vurguladıktan sonra şöyle devam ediyor: "Belediyeler de dikkat etmiyor. Bir sanat danışmanı olur, işi bilen biri olur. Bunlar yok... Bizim zanaatımıza da laf geliyor."

'Asıl kusur yaptıranda'

Necati İnci Türkiye’de bu alandaki en eski firmalardan birinin sahibi. 1942’de babası Mehmet İnci tarafından kurulan heykel firmasını şimdi üçüncü kuşak, oğlu Savaş İnci devam ettiriyor. 81 yaşındaki İnci, “7 yaşımdan beri bu işin içindeyim” diyerek anlatmaya başladı:

'Bu işler böyle olmaz'

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin eski dekanlarından, Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da asıl sorumluluğun yetkili kurumlarda olduğunu belirterek “Sanatın kente katkısını önemsiyorsak yetkililerin sanat ve estetik konusunun bir uzmanlık alanı olduğunu kabul ederek ona göre hareket etmeleri şart... Çok ciddiye alınması gereken bir konu bu" dedi.
Yorum yaz